Paris’te saldırının gerçekleştiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nden, 9 Ocak 2013’te birinci katliamın gerçekleştiği Kurdistan Enformasyon Merkezi’ne kadar insan zinciri oluşturuldu
Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık’ta silahlı saldırıda katledilen Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın katledildiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nden 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin), Leyla Şaylemez (Ronahi) katledildiği Kurdistan Enformasyon Merkezi’ne kadar insan zinciri oluşturuldu.
10 yıl önce de Türkiye’nin üç Kürt kadın devrimciyi katlettiğine dikkat çekilen anmada, iki katliam arasındaki bağa işaret edildi.
Paris Belediye Başkanı: Yasınızı paylaşıyoruz
Her iki katliamın gerçekleştiği 10’uncu Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard da anmaya katıldı. Yürüyüşün başlangıç noktası olan Kürt Kültür Merkezi önünde bir konuşma yapan Cordebard, “Bir kez daha söylemek istiyorum; yasınızı paylaşıyoruz. Öfkenizi de paylaşıyoruz. Burada, Kürt kadınlarının yanında, Kürt kadınlarının dünyadaki mücadelesini biliyoruz. Dünya genelinde demokrasinin korunması için Kürtlerin ne kadar ittifakımız olduğunu biliyoruz. Kürtlere borçlu olduğumuzu biliyorum. Burada, Fransa’da, Paris’te ve Avrupa’da huzurumuzda da bir paylarının olduğunu biliyoruz. (Kürtlerle) Çok temel değerler ve eşitlik bir dünya vizyonu, ama aynı zamanda demokrasi vizyonunu da paylaşıyoruz” dedi.
‘Saldırı ırkçılığa dayalı bir katliam veya saldırı değildi’
Anmada bir konuşma yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Dış İlişkiler Sözcüsü Melike Yaşar “Bildiğiniz gibi dün üç değerli yoldaşımızı kutsal topraklara uğurladık” diyerek şöyle devam etti:
“Bugün gerçekleştireceğimiz yürüyüşü, bilindiği gibi üç Fransa Paris’te Heval Evin büyük bir istek ve iddiayla gerçekleştirmek istiyordu. 1. Paris Katliamının 10. yıldönümü için, Sara, Rojbin ve Ronahi’nin öcünü almak için bir yürüyüş düzenlemek istiyordu. Ve bu eylem üzerinde çok duruyordu. Sadece Kürt kadınlarıyla değil; aynı zamanda farklı feminist Fransız örgüt, inisiyatif ve çevrelerle böylesi bir eylemi gerçekleştirmek istiyordu. Bu nedenle Heval Evin’in hayalini gerçekleştirmek istiyoruz. Daha önce de söyledik yine de söylüyoruz o düzenlenen katliam, burada üç arkadaşımıza yönelik gerçekleştirilen saldırı ırkçılığa dayalı bir katliam veya saldırı değildi. Biliyoruz ki politik bir katliamdı. Heval Evin, Jin Jiyan Azadi sloganının yaşam bulması için mücadele ettiği için katledildi.”
‘Sıfır noktasına geri dönmeyeceğiz’
10 yıl önce üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği La Fayette sokağında bir konuşma yapan France-Kurdistan Dostluk Derneği Başkanı Sylvie Jan, “Bir umut ışığı katmak istiyorum. Karanlıkta olduğumuzu düşündüğümüz bu anlarda, on yıl sonra nelerin değiştiğine işaret etmek istiyorum. Kürt halkı ile dayanışma içerisinde olan bizler açısından ölü noktada olduğumuz doğru değildir. Sıfır noktasına geri dönmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
TJK-E temsilcilerinden Sara Marcha “Evin Goyî’nin ruhu bugün bizlerle. Bu aktivistleri bir kez daha anıyoruz” dedi.
10 yıl önce katledilen Sakine Cansız’ın tüm baskı biçimlerine karşı mücadele etme sözü verdiğini kaydeden Marcha, bu nedenle Cansız’ın maruz kaldığı işkenceler ve saldırıları hatırlattı. Marcha, konuşmasında Sakine Cansız’ın mücadele yaşamını anlattı.
HABER MERKEZİ