Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan, ‘Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yaşamlarını alt üst edeceğini belirten köylüler, Dersim Belediyesi’nin bir an önce projeden vazgeçmesini istedi
Dersim Belediyesi ile 7 ilçe belediyesinin ortaklığı ve Avrupa Birliği’nin (AB) fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi”nin yapımı planlanıyor. Köylüler, yaşamalarını alt üst edecek tesise karşı uzun süredir mücadele veriyor. Geçen aylarda konuya dair belediye meclis toplantısına katılan köylüler, projenin iptal edilmesini talep etti ancak talepleri oy çokluğuyla reddedildi.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zerrin Sargut‘un konuştuğu köy halkı, tesisin yaşamlarına etkisini, belediyenin köy halkına tutumunu ve tesisin getireceği ekolojik tahribatı anlattı.
Sadece köy değil şehir etkilenecek
Dersim Belediyesi’nin 3 yıldır projeyle alakalı kendilerini muhatap almadığını söyleyen köy halkından Hatice Kaplan, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile projenin yer değişikliği için görüştüklerini ancak olumlu sonuç alınmadığını söyledi. Tesisin kurulması haline yaşanacak ekolojik tahribata değinen Kaplan, projenin yerleşim yerine ve içme sularının bulunduğu yere çok yakın olduğunu kaydetti. Ayrıca projenin yapılacağı alanda 55 bin ağacın olduğunu paylaşan Kaplan, projenin sadece köy özelinde değil, diğer yerleri de etkileyeceğinin altını çizdi.
Belediye, halka kulağını kapattı
Konun çözümü için köy halkının mücadele ettiğini belirten Kaplan, devamında şunları paylaştı: “Köylüler bu durumu meclise de taşıdı, ancak olumsuz dönüşler oldu. Dersim Belediyesi projeden gelecek olan paraya bakıyor. Belediye, halka kulağını kapatmış durumda. ‘Belediyeyi halkla birlikte yöneteceğiz’ anlayışıyla koltuğa geldiler ama halk hiçbir şekilde muhatap alınmadı. Köylüler, projenin yapılacağı alanın değiştirilmesini bekliyor. Proje, yaşam alanlarına uzak bir bölgede yapılmalı.”
14 senedir mücadele ediyor
Projenin yapılmasına karşı olan ve bunun için 2009 yılından bu yana mücadele eden Hıdır Kullu, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yıllardır bu projeye karşı çıktık, sonrasında kayyım geldi. Kayyım, masa başında birçok şey yaptı. Uzun süredir Dersim Belediyesi’nin önüne geliyoruz. Belediye Başkanı, bir gün olsun köylüleri ciddiye almıyor. Belediye Başkanı’na, projenin yerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledik. Bunun için şehirde yapılması için öneriler sunduk.”
55 bin ağaç kesilecek
“Batıda bir ağaç kesildiği zaman, kıyamet kopuyor, projenin yapıldığı alanda da 55 bin tane ağaç kesilecek” diyen Kullu, projeye karşı sessiz kalanlara ve Belediye Başkanı’nın duyarsızlığına tepki gösterdi. Devletin değil halkın doğayı koruduğunu belirten Kullu, “Doğamızı koruyacağız, sahip çıkacağız. Doğa yok olursa biz de gideriz. Projenin yapılmaması için verdiğimiz mücadele, en demokratik hakkımızdır” dedi.
Tahribatı yaratan belediye, provokatör olan köy halkı
Demokratik haklarını kullandıkları için belediye tarafından “provokatör” olarak suçlandıklarını ifade eden Kullu, “Kendi doğamızı koruduğumuz için provokatör mü oluyoruz? Hayır, demokratik haklarımızı savunuyoruz. Son olarak Maçoğlu’na diyoruz ki, projenin yeri değişsin. İlerleyen günlerde, tesisten sızan sular dereyi, çayı ve doğayı hepsini mahvedecek” diye uyarıda bulundu.
İşin ucunda rant var!
Projenin tamamlanması halinde tesisten sızan “zehirli gazların” şehir merkezine çökeceğini savunan Ali Ekber Aslan ise, projeden dolayı toprağa hiçbir şeyin ekilip, üretilmediğini söyledi. Para uğruna doğanın katledileceğini belirten Aslan, son olarak tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Ormanlarımızın, yaşam alanlarımızın, inanç alanlarımızın yok edilmesine karşıyız. Çöp projesi tepeden tırnağa yanlıştır. Proje, topluma yer altı kaynaklarına zarar veriyor. Başka bir alanın tercih edilmemesindeki temel sebep ise, projeden rant sağlamaktır. Para, doğayı kurtarmaz. Dersim halkı bu projeyi istemiyor.”
DERSIM