İmralı Cezaevi’nde kalan PKK lideri Abdullah Öcalan’dan 11 Eylül 2016’dan bu yana haber alınamıyor. Ailesinin yaptığı son iki görüşme başvurusuna, ‘disiplin cezası’ gerekçesiyle izin verilmeyen Öcalan’a 2005 yılından bu yana 250 günü bulan hücre cezaları verildi.
Uluslar arası güçlerin baskısı ile Suriye’den 9 Ekim 1998 tarihinde çıkarılışının üzerinden neredeyse 20 yıl geçen PKK Lideri Abdullah Öcalan, Kenya’da yakalanması sonrası getirildiği İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde yıllardır tecrit altında.
Tutulduğu cezaevinde 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla görüştürülmeyen Öcalan, “Çözüm Süreci” döneminde devlet tarafından adaya götürülen İmralı Heyeti üyeleri ile de 5 Nisan 2015’den sonra görüştürülmedi. Avukat ve İmralı Heyeti ile görüştürülmeyen Öcalan’ın cezaevindeki diğer isimler gibi ailesi ile görüşmesine dönük de engelleme söz konusu.
2016’dan beri haber alınamıyor
Ailesi ile görüşmesine dair geçmişte öne sürülen “Koster bozuk”, “Gemi onarımda” ve “Hava muhalefeti” gibi gerekçelere, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ise “OHAL” ve “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda yer alan hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar” eklendi.
Öcalan’ın yaşamına dair duyulan kaygılar üzerine 50 Kürt siyasetçinin Diyarbakır’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlatması üzerine kardeşi Mehmet Öcalan’ın 11 Eylül 2016’de adaya gitmesine izin verildi. Üzerinden 2 yılı aşkın süre geçen bu görüşmeden bu yana Öcalan’dan haber yok.
Ailesinin görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı son iki başvuruya, bu kez önceki gerekçelerden farklı olarak cezaevi idaresi tarafından 14 Eylül’de verildiği belirtilen “disiplin cezası” gerekçesi gösterilerek yine izin verilmedi. Bu disiplin cezasının gerekçesi ise bilinmiyor.
Hücre cezası 250 günü buldu
Geçmişte yine disiplin cezaları nedeniyle PKK Lideri Öcalan’a 250 günü bulan hücre cezaları verilmişti. Bu disiplin cezalarının gerekçeleri ise, kültürel soykırım, anadilde eğitim hakkı, meşru savunma, ateşkes, barış ve demokratik çözüm, güncel siyasi durum ve gelişmelere dair yaptığı değerlendirmeler olmuştu.
Öcalan’a sadece 2005-2009 yılları arasında toplam 200 günlük hücre cezaları verildi. 2009’dan sonra ise 50 günlük hücre cezaları verildi. Verilen bu hücre cezaları boyunca Öcalan’ın ailesiyle görüşmesi yasaklanmış, odasındaki radyosu alınmış, kitap, gazete, dergileri verilmemişti.
Disiplin soruşturması süreçlerine hiçbir biçimde dahil edilmeyen Öcalan’ın avukatlarına, yine alınan hücre cezası kararları da bugüne kadar tebliğ edilmedi. Sadece Öcalan’ın kendisine tebliğ edilen bu kararları, avukatları kendisi ile 2011 yılına kadar yapabildikleri görüşmeler sırasında yada ailesinden öğrenebilmiş, yaptıkları itirazlar ise karşısında sonuçsuz bırakılmıştı. Öcalan’ın bu konudaki savunmaları da yine avukatlarına verilmedi.
Kaynak: MA