Sayıştay, hazırladığı raporda, MEB’in öğretmen görevlendirmelerinde bölgesel dengenin sağlanmadığı ve mevcut kadroların etkin kullanılmadığı tespitini yaptı. Sayıştay, Türkiye genelinde 153 bin 640 öğretmene ihtiyaç olduğunu, eğitim hizmetinin etkin sunulmadığından hareketle bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmasını konusunda da görüş bildirdi.
Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2017 Düzenlilik Denetim Raporu, eğitim sisteminde özellikle öğretmen atamalarında nasıl sorunlarla karşı karşıya olan sorunlar yer aldı. Sayıştay, yaptığı denetimlerde öğretmen görevlendirmelerinde bölgesel dengenin sağlanmadığı ve mevcut kadroların dahi etkin kullanılmadığını tespit etti.
153 bin öğretmen açığı
Raporda, mevcut öğretmen kadrolarının il, ilçe ve okullar bazında dağılımında sağlıklı bir planlama yapılmaması nedeniyle bazı bölgelerde önemli sayıda öğretmen fazlası bulunurken, bazı bölgelerde öğretmen ihtiyacı yaşandığı ifade edildi. Raporda yer alan tablolara göre, sadece büyükşehir belediyesi bulunan illerde öğretmen ihtiyacı 107 bin 109 iken, aynı zamanda 29 bin 626 adet öğretmen fazlası bulunduğu tespit edildi. Türkiye genelinde 153 bin 640 öğretmene ihtiyaç olduğu tespitinin yanı sıra 41 bin 654 öğretmen norm fazlası olduğu kaydedildi.
Raporda bu tespitin en önemli nedeni olarak sağlıklı bir planlama yapılmaması ve özellikle bazı merkezlerde çeşitli saiklerle ihtiyacın çok üzerinde öğretmen görevlendirilmesi olduğu kaydedildi.
Büyükşehirlerin yanı sıra küçük yerleşim yerlerinde aynı dengesizliği tespit eden Sayıştay raporunda, şunlara yer verdi: “Bazı küçük ilçelerde öğretmen mevcudu, olması gerekenin yarısına dahi ulaşamazken, bazı ilçelerde olması gerekenin çok üzerine çıkabilmektedir. Keza küçük ilçelerde dahi branş vb. etkenler bazında dengeli bir dağıtım yapılamadığı için, hem ihtiyaç hem de ihtiyaç fazlası bir arada bulunabilmektedir.”
‘Öğretmen ihtiyacı karşılanmıyor’
Sayıştay, bu dengenin yarattığı sorunları ise şöyle sıraladı: “Çok sayıda öğretmen atıl kalırken, birçok bölgede öğretmen ihtiyacının karşılanamadığını, dolayısıyla hem kaynak israfına sebebiyet verildiğini, hem de ülkemizin geleceğinin şekillenmesinde en önemli etken olan eğitim hizmetinin etkin şekilde sunulmadığını göstermektedir. Bu durum, bütçeye de ilave maliyetler getirmektedir. Zira atıl durumda çok sayıda öğretmenin varlığına rağmen, ücretli ya da sözleşmeli öğretmen istihdamı yoluna gidilmektedir. Deneyimli kadrolu öğretmenlerle daha nitelikli bir eğitim verme fırsatı değerlendirilmemekte, kıt olan kaynakların yersiz kullanılması, eğitimin sorunları ile daha etkili mücadele etme ve kaliteyi üst seviyelere çıkarma potansiyelini de olumsuz etkilemektedir.”
Raporda, “Bu tür uygulamalara izin verilmemesi ve mevcut kapasitenin en iyi şekilde değerlendirilerek eğitim faaliyetinin kalite standartlarına uygun ve maliyet etkin yürütülmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerekmektedir” denilerek, soruna kalıcı çözüm üretmesi gerektiği ifade edildi.
HABER MERKEZİ