Türkiye’nin saldırıları ve Şam hükümetinin ambargosu ile Şehba, Şera ve Şêrava’da yaşayan yurttaşların ilaç ve gıda ihtiyaçları her geçen gün artarken, halk saldırılara karşı direniyor Kongra Star Koordinasyon üyesi Elif Mihemed, halkın her şeye rağmen topraklarına dönmek için mücadele ettiğini belirtti
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. 20 Ocak 2018’de Efrîn’e dönük yapılan saldırıların ardından binlerce kişi Şehba, Şera ve Şêrava’ya göç etmek zorunda kaldı.
Şehba, Şera ve Şêrava’ya göç edenler, burada da sık sık Türkiye’nin hava saldırılarıyla hedef alındı. Şam hükümeti ise, yıllardır bölgeye ambargo uygulayarak, ilaç, gıda ve yakıt gibi temel yaşam maddelerinin geçişine izin vermiyor.
Tekrar Efrîn’e dönmek istiyorlar
İlaç ve gıda sıkıntısının arttığı kentlerin durumu ağırlaşırken, Kongra Star Koordinasyon üyesi Elif Mihemed Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Müjdat Can’a son gelişmeleri değerlendirdi. Şehba’daki insanların “katliam” ile karşı karşıya olduğunu belirten Mihemed, tüm zorluklara rağmen yerlerini terk etmediklerini ve Efrîn’e dönmek için mücadele verdiklerini ifade etti. Mihemed, Türkiye’nin saldırılarına işaret ederek, “Bu saldırılarla halkın güçsüz, moralsiz, umutsuz olmasını istiyor. Efrîn halkı 72 savaş uçağına karşı günlerce direndi. Halk Şehba, Şêreva ve Şera’daki kamplara geçerek Efrîn’e tekrar dönmek için tüm zorlukları göğüslüyor” dedi.
Kadınlar seslerini dünyaya duyuruyor
Gençlerin ve kadınların kamplarda verilen yaşam mücadelesine öncülük ettiğini dile getiren Mihemed, “Kadınlar, Şehba’da yok edilmeye karşı ‘jin, jiyan, azadî’ sloganıyla sokaklarda sesini dünyaya duyuruyor. Şehba halkının sesi dünyaya ulaşacak, AKP-MHP’nin kirli politikalarını sonlandırıp, işgal ettikleri topraklarımızdan çıkaracağız” ifadelerini kullandı. Mihemed, karşı karşıya kaldıkları ambargo ve saldırıları PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikir ve düşünceleriyle kıracaklarını kaydetti.
2 yıldır ambargo arttı
Efrîn’den göç ettikten sonra yerleştikleri Şehba’da yaklaşık 5 yıldır ambargoyla karşı karşıya olduklarını belirten Mihemed, bu ambargonun 2 aydır daha da yoğunlaştığını aktardı. Mihemed, “Kamplardaki 30 bin kişi, bu ambargo altında yaşamını zorlu şartlarda idame ediyor” dedi. Soğuk havaların başlamasıyla ambargonun daha fazla insanları etkilediğine dikkati çeken Mihemed, özellikle yiyecek ve ilaç sıkıntısı olduğunu aktardı.
Duyarlılık çağrısı
Mihemed, kamplara dönük ambargoyla halkın iradesinin kırılmaya çalışıldığına işaret ederek, gaz, mazot ve ilaç ambargosunun yaşlı ve hastaları zorladığını ifade etti. Mihemed, “Bu kesinti ve ambargo nedeniyle kamplarda kurulan okullarda çocuklar 1 aydır eğitim göremiyor. İçeride vahşi bir ambargo ile karşı karşıyayız. Gaz, mazot, ilaç noktasında büyük sıkıntılar çekiliyor” dedi. Soğuğa ve kışa rağmen direnmekten vazgeçmeyeceklerini ifade ede Mihemed, “Kadın, ekoloji, çocuk, insan haklarını savunanlar, bu katliam ve ölümlere karşı çıkmalı” çağrısında bulundu.
HABER MERKEZİ