Ankara’da tutuklanan ve iddianamesiz bir şekilde İki aydır tutuklu bulunan 9 gazetecinin tutukluluğuna yönelik yapılan itirazlar aynı gün reddediliyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan 9 gazeteci hakkında henüz iddianame hazırlanmadı. MA’dan Fırat Can Arslan’ın haberine göre gazetecilerin avukatı Resul Tamur tutukluluğa yapılan itirazların aynı gün reddedildiğini ve bunun bir tesadüf olmadığını ifade etti.
Dilekçeler işleme alınmadı
Tutuklamalara karşı 3 Kasım’da yapılan itiraz, 9 Kasım’a kadar işleme alınmadı. Tutukluluğun 20’nci günü olan 18 Kasım’da itiraz işleme alınmaksızın gazeteciler hakkında avukatları olmadan tutuk değerlendirme işlemi yapıldı. İtiraz dilekçesinin savcının izinli olması gerekçesiyle işleme alınmadığı belirtilirken, dosyanın da Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmediği ortaya çıktı. Bu durum avukatlara sözlü olarak bildirilirken, tutukluluk halinin devamına ilişkin verilen karara karşı 26 Kasım’da itiraz edildi.
Aynı gün ret
9 Aralık’ta işleme alınan itiraz dilekçesine dair ise 13 Aralık’ta karar verildi. Hem tutuklama kararına hem de tutuk halinin devamına ilişkin yapılan itirazlar bekletildi. Aynı gün nöbetçi Ankara 72’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme 13 Aralık’ta verdiği iki ayrı karar ile Ankara 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararında herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle hem tutuklama kararına hem de tutuk halinin devamına ilişkin verilen karara yapılan itirazları aynı içerik ve gerekçelerle reddetti.
Tesadüf değil
Gazetecilerin avukatı Resul Tamur, tutuklama kararına ve tutuk halinin devamına karşı yapılan itirazların aynı gün birlikte işleme alınmış olması, mahkemenin her iki itiraza da aynı içerik ve gerekçelerle ret kararı vermesinin tesadüfi olmadığını aktardı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Aralık tarihinde gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa vermesi sonrası avukatları hazır bulunmayan gazeteciler hakkında 16 Aralık’ta tutuk incelemesi yapan Ankara 8’inci Sulh Ceza Hakimliği, aynı gerekçelerle gazetecilerin tutukluluklarının devamı yönünde karar verdi.
Gazeteciliği savundular
16 Aralık’taki tutuk incelemesine SEGBİS ile bağlanan 9 gazeteci, bir sonraki tutukluluk incelemesinde avukatları eşliğinde beyanda bulunmak istediğini belirtti. İlk olarak savunmasını yapan Berivan Altan, “Hem savcılık hem hakimlik aşamasında kapsamlı bir savunma vermiştim. İsnat edilen suçlamaları kabul etmiyorum, ben gazeteciyim, haber takibi yapmaktaydım. Bulunduğum ikametgahta gözaltına alındım. Gazetecilik mesleğimden kaynaklı yargılanmaktayım. Dosyada iddianame hazırlanmasını, serbest bırakılmayı talep ediyorum” dedi.
‘Delil yok’
Ceylan Şahinli, “Gazeteciyim ve gazetecilik yapmaya da devam edeceğim” vurgusu yaptı. Dosyadaki gizlilik kararına tepki gösteren Diren Yurtsever, “Tweetler, paylaşımlarımız, röportajlarımız dosyaya delil gibi gösterilerek konulmuş. Hakkımızda somut bir delil bulunmamaktadır. 8 yıldır gazetecilik yapmaktayım, sayısız haberlere imza attım. Gazetecilik faaliyetlerimden dolayı yargılanmaktayım” diyerek serbest bırakılması talebinde bulundu.
‘Kaçmadık’
Dosyayı inceleme fırsatı bulamadıklarını dile getiren Öznur Değer, “Biz gazeteci olarak 2 aydır tutukluyuz, biz çok sayıda haber yaptık, tutuklandığımız güne kadar da haber yapmaya devam ettik, ödüller de aldık, dosyada somut delil bulunmamaktadır. Biz ifadeye çağrıldığımız gün ifadeye giren insanlarız. Kaçmadık” şeklinde beyanda bulundu.
Habibe Eren ise, “Neyle suçlandığımızı bilmiyoruz, yaptığımız haberleri inkar etmiyoruz. Gazetecilik faaliyetleri yürüttük, suçlamayı kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.
Haksız tutuklama
Deniz Nazlım, herhangi bir suç faaliyeti veya toplumu tehdit edecek bir faaliyette bulunmadığını dile getirdi. Üzerine atılı suçların hepsinin soyut olduğunu aktaran Emrullah Acar da, geçtiğimiz yıl aynı suçlamalarla yargılandığını ve dosyada takipsizlik kararı verildiğini anımsattı.
Hakan Yalçın, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmayı talep ederken, Selman Güzelyüz ise “Haksız şekilde tutuklu bulunmaktayız” dedi.
Hakimliğin, onlarca haber sitesinde yayınlanan haberleri nedeniyle yargılanan gazeteciler hakkındaki tutuk inceleme kararını “delilleri karartma şüphesine” dayandırması dikkat çekti.
Ne olmuştu?
Ankara’da yürütülen soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Selman Güzelyüz ve Hakan Yalçın ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 25 Ekim’de gözaltına alınarak, 29 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı
ANKARA