Riha’da ‘JİTEM Karargâhı’ olarak kullanıldığı belirtilen bölgede kemikler bulundu. Bunun üzerine kayıp Faik Kevci’nin ailesinden kan örneği alındı
Riha’nın (Urfa) Curnê Reş (Hilvan) ilçesine bağlı Arabuk mahallesinde 7 Haziran’da bir tarlada yapılan taş temizleme işlemi sırasında, toprağın altına gizlenmiş 3 ayrı torba içinde insana ait kemikler bulundu. Ankara’da yaşayan tarla sahibi, olaydan haberdar olması üzerine 21 Temmuz’da Urfa Valiliği’ne başvurdu. Kazılarda insana ait olduğu değerlendirilen ayak uyluk kemiğinin de içinde yer aldığı 9 parça kemik bulundu.
90’lı yıllarda karargâh olarak kullanılan yer
Kemiklerin, Bucak aşiretinin korucu mensuplarına ait olan ve 1990’lı yıllarda “JİTEM Karargâhı” olarak kullanıldığı iddia edilen mahallede bulunması, yakınları faili meçhul cinayetlere kurban giden aileleri harekete geçirdi.
1993-1994 yılları arasında kaybedilen Ahmet Kalpar, Hüseyin Taşkaya, Şefik Geçgel, Faik Kevci, Adnan Bağca ve Nazım Babaoğlu’nun aileleri, Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.
MA’dan Müjdat Can’ın haberine göre görgü tanıklarının kemiklerin bulunduğu alanda Faik Kevci’nin katledildiğini söylemesi üzerine, Kevci’nin ailesi Viranşehir Devlet Hastanesi’nde kan örneği verdi.
Sonuç bekleniyor
Konuyu yakından takip eden İHD Riha Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Vefa, başvurulara rağmen soruşturma dosyasında ilerleme olmadığını belirtti. Vefa, ATK raporuna işaret ederek, “Kemiklerin bir erkek DNA profiliyle uyumlu olduğu raporu dosya içine eklendi” dedi. Dosyanın içerisinde başvurucu 6 ailenin olduğunu aktaran Vefa, “Bu aşamada ailelerden sadece bir ailenin kar örneği alındı. O köyde ikamet eden görgü tanıkları, oradaki cenazenin akrabaları olan Faik Kevci’ye ait olabileceği beyanında bulunmuşlardı. Savcılık da önceliği Kevci ailesine vererek, kar örneğini aldı. Kan örneği Adli Tıp’a gönderildi, gelecek olan sonuca göre Kevci ailesi ile uyumlu değilse diğer aileler de kan testi verecek” diye konuştu.
JİTEM kullanıyordu
Savcılığa “bölgenin genelinin araştırılması, toprağın kazılması, çevrede yeteri derecede araştırma yapılması” talebinde bulunduklarını ifade eden Vefa, bölge sakinlerinin kemiklerin bulunduğu yerin bir dönem JİTEM karargahı olarak kullanıldığını ve farklı kentlerden getirilen insanların burada sorgulandığını beyan ettiklerini paylaştı.
RİHA