Şam ile süren görüşmelere dair değerlendirmelerde bulunan DSM Eş Başkanı Emina Umer, Suriye’deki krizin sonlanması için diyalogu önemsediklerini vurguladı.
Kuzey ve Doğu Suriye halklarının siyasi partileri, meclis ve platformlarının çatı örgütü konumundaki Demokratik Suriye Meclisi(DSM) Emina Umer, Suriye’deki son siyasi gelişmeleri ve Şam yönetimi ile aralarındaki görüşmeler hakkında Suriye’den yayın yapan ANHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Umer, Suriye’deki krizin sonlanması için en başarılı yönetimin siyasi diyalog olduğunu vurguladı. DSM’nin siyasi çözüme ulaşabilmek için diyaloga açık olduğunu vurgulayan Omar, “DSM, Suriye halkının ıstırabını sonlandırma ve diyalog ile müzakere yoluyla Suriye krizine çözüm bulma amacıyla toplumun ve siyasi oluşumların tüm kesimlerini dahil eden ulusal demokratik bir siyasi projedir” dedi. Umer, Meclis’in, merkezi hükümet ileKuzey ve Doğu Suriye arasında göze çarpan sorunlarıtartışmak üzere Suriye rejiminden yapılan çağrıya yanıt verdiğini söyledi. Şam ile bugüne kadar yapılan görüşmelerin henüz çözümle sonuçlanmadığını kaydeden Umer, müzakerelerin uzun bir sürece yayılabileceğini bildirdi, ancak müzakerelerin, Suriye halklarının çıkarına bir şekilde sonuçlanacağını söyledi.
DSM Şam temasları
Suriye Devlet Başkanı Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi eski Eş Başkanıİlham Ahmed’in başkanlık ettiği DSM heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti. Demokratik Suriye Meclisi, bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti. Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı. Şam’da Suriye rejimi ile yaptıkları görüşmeye dair bazı detaylar aktaran Demokratik Suriye Meclisi BaşkanlıkKonseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli ise Afrin konusunun da yapılan ilk görüşmede masada olduğunu söylemiş, “Her ikitaraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor” demişti. Taraflar arasında ağustos ayında yapılan diğer bir görüşmede de, çözüm için komitelerin şekillenmeye başladığı vurgulanırken, Demokratik Suriye Meclisi BaşkanlıkKonseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli, “Rojava veKuzey Suriye’de sistem başarırsa Suriye’nin genelinde demokratik bir yapı oluşacak” sözlerini kaydetmişti. KAMIŞLO