DBP yönelik operasyonda gözaltına alınanlara, ‘Öcalan ile DBP arasındaki ilişki nedir, Parti tüzüğü ne şekilde kimler tarafından hazırlanmıştır, DBP ne amaçla kuruldu?’ gibi sorular soruldu
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 23 Aralık’ta Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik operasyonda gözaltına alınanlar emniyette susma hakkının kullanmalarının ardından adliyeye sevk edildi.
Emniyet ifadelerinden susma hakkını kullanan eşbaşkanlara ise birbirinden ilginç sorular soruldu. DBP ile Halkın Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Tevgere Jinên Azad’ın (TJA) KCK talimatı sonrası kurulduğu konusuna odaklanan sorgu tutanaklarında “Firar” ve “Ezel” adlı gizli tanıklara ait olduğu öne sürülen ve söz konusu soruşturma kapsamında dinlenmeyen ancak eski olduğu belirtilen ifadelere yer verildi. “Firar” ve “Ezel” kod adlı gizli tanıkların, söz konusu parti ve örgütlerin KCK talimatıyla kurulduğu ve bu örgütlerin KCK’ye “kadro” yetiştirdiği öne sürülen ifadeleri sorgu tutanağındaki sorular arasında yer aldı.
‘DBP ne amaçla kuruldu?’
Sorgu tutanağında, “Herhangi bir siyasi parti sendika, dernek ve benzeri bir kuruluşa üyeliğiniz var mı? Demokratik Bölgeler Partisindeki göreviniz nedir?” sorular yer aldı. Pasaportların bulunup bulunmadığı, yurtdışına seyahat yapılıp yapılmadığı, sosyal medya hesaplarının sorulduğu sorgu tutanağında, “DBP partisi ne amaçla, kimler tarafından oluşturulmuştur. Parti ile ilişkiniz ne zaman başlamıştır. Partinin kuruluş aşaması ve devam eden süreçteki faaliyetlerinde Abdullah Öcalan’ın rolü nedir. Açıklayınız?” sorusu yer aldı.
Öcalan ile DBP arasındaki ilişki
Çözüm sürecinde, süreçte aktif rol alması için İmralı Heyeti ile Abdullah Öcalan arasında yapılan görüşmede, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) iken isminin değiştirilerek Demokratik Bölgeler Partisi yapılması yönünde yapılan görüş alış-verişinin “görüşme notlarından” alıntılandığının sorgu tutanağında, “Abdullah Öcalan ile DBP arasındaki ilişkiyi açıklayınız?” sorusu yer aldı.
‘DBP’nin tüzüğünü kimler hazırladı?’
Anayasal denetimde olan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir siyasi partinin tüzüğüne ilişkin soruşturma yetkisi bulunurken emniyet sorgu tutanağında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca onan DBP’nin tüzüğünün KCK sözleşmesiyle paralellik gösterdiği belirtilerek, “Parti tüzüğü ne şekilde kimler tarafından hazırlanmıştır?” sorusuna yer verildi.
Basında yer alan ve DBP, HDP, TJA’nın katıldığı ortak açıklamaların alıntılandığı ve DBP’nin DTK, HDP ve TJA ilişkinin ne olduğuna dair sorunun yer aldığı sorgu tutanağında, HDP’lilere yönelik soruşturmada, Kezban Kuday’ın avukat huzurunda alınmayan ve kendisine ait olmadığını belirttiği ifadeleri de sorgu tutanağında yer aldı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit uygulandığı yönündeki açıklama, eylem ve etkinlik ve sanal medya paylaşımlarının “örgütün hedefleri doğrultusunda olduğu” değerlendirilen sorgu tutanağında, “bu açıklamaların içeriklerinin, amacının detaylı olarak açıklanması” istendi.
HABER MERKEZİ