Paris’te yaşanan katliam sonrası dünya liderlerinden tepkiler yükseldi: Kürt halkının yanındayız
Fransa’nın başkenti Paris’te Strasbourg Saint Denis Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda Emine Kara (Evin Goyi), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl yaşamını yitirdi.
Olay sonrası dünya liderilerinden katliama ilişkin tepkiler gelmeye başladı.
Başbakanı Elisabeth Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, katliama dair açıklamalarda bulunarak tepki gösterdi.
Tepkilerin bazıları şöyle:
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, saldırı için “iğrenç bir saldırı” dedi ve başsağlığı dileğinde bulundu.
Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, “Acımasız bir dram” diyerek saldırıyı kınarken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.
Paris Büyükşehir Belediyesi Başkanı Anne Hidalgo, “Kürt toplumu ve onun şahsında tüm Parisliler, aşırı sağcı bir aktivist tarafından gerçekleştirilen bu suikastların hedefi oldu. Kürtler nerede yaşarlarsa yaşasınlar, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmelidirler. Paris, bu karanlık saatlerde her zamankinden daha fazla yanlarında” dedi.
Fransız muhalefeti: Müttefiklerimiz neden korunmuyor
Fransa ana muhalefet partisi NUPPES lideri Jean-Luc Mélenchon’un tepkisi şöyle: “Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ni hedef alan terör saldırısının üzüntüsü ve öfkesi içindeyiz. 10 yıl önce bugünlerde, Paris’in göbeğinde üç Kürt lider suikasta uğramıştı. Bu oradaki Kürt müttefiklerimizin korunma altına alınması için yeterliydi! Öldürülenlerden birinin siyasi sığınma talebi reddedilmişti. Neden? Bu nasıl mümkün olabilir?”
Blinken: Üzücü gün
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Paris’teki Kürt kültür merkezine düzenlenen saldırının kurbanlarına en derin taziyelerimi sunuyorum. Bu üzücü günde kalbim Kürt toplumu ve Fransız halkıyla birlikte” tepkisinde bulundu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Paris ve Fransa’yı sarsan korkunç bir olay. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle birlikte” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Nefret asla kazanmamalı” mesajını paylaştı.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise, “Paris’teki silahlı saldırıyla ilgili trajik haberler aldık” dedi.
Fransız Sosyalist Parti’nin bir numaralı ismi Olivier Faure, “Bugün, kriminal kişi Kürtlere saldırdı” diyerek “ırkçılığın meşrulaştırılmasından vazgeçilmesini” istedi.
İspanya Milletvekilleri Kongresi, Unidas Podemos ve Galicia Paris’te Kürt dernek ve işyerlerine yönelik saldırıyı kınayan ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Avrupa’da ve Avrupa Birliği’nde Kürt halkı ve örgütlerine yönelik insan hakları ihlallerinin, şiddetin ve nefret söyleminin durdurulmasını izlemeye çağırıyoruz.”
Irak Cumhurbaşkanı kınadı
Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid de yaptığı bir açıklama ile Paris katliamını kınadı ve Fransa’ya bu ırkçı saldırıların önüne geçmesi çağrısında bulundu.
Latif Reşid, Fransa hükümetine derhal saldırganların tutuklanması ve mahkemeye sevk edilmesi çağrısında bulundu.
Irak Cumhurbaşkanı, bu gibi saldırıların yaşanmaması için Fransa’daki ırkçılığa karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Abdi: Saldırganlar ortaya çıkarılsın
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, tepkisinde şunları kaydetti: “Paris’teki Kürt derneğine yönelik saldırıyı kınıyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ve Fransız adli makamların saldırganları ortaya çıkaracağı inancındayız. Teröre karşı işbirliğimiz genişlemelidir. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz.”
DIŞ HABERLER