DİSK, ‘vergide adalet’ talebiyle topladığı imzaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim etti, burada konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret tespit komisyonunun fiilen lağvedildiğini söyledi
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan 8 bin 500 TL’lik 2023 Asgari Ücreti’ne tepkiler sürerken, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “vergide adalet” talebiyle topladığı imzaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim etti.
Bakanlık önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret, tespit komisyonu tarafından değil cumhurbaşkanı ve işverenler tarafından belirlenerek ilan edilmiş ve böylelikle bir kez daha yeni bir hukuksuzluğa imza atılmış durumdadır” dedi.
İşçiler yoksulluğa mahkum edildi
Çerkezoğlu, milyonlarca insanın hayat pahalılığı karşısında dayanamayacak hale geldiğini, asgari ücretin yoksulluk sınırının çok uzağında olduğunu ifade ederek, “Siyasi iktidar ve işverenler eliyle milyonlarca işçi ve ailesi, açıkça yoksulluğa mahkûm edilmiştir. Ortalama ücret haline gelmiş asgari ücret belirlenirken insani ve hukuki kriterler de dikkate alınmamıştır. Asgari ücretin belirlenmesi süreci bir kez daha ülkemizde asgari ücret tespit komisyonunun fiilen lağvedildiğini de göstermiştir” diyerek hukuksuzluk yaşandığını belirtti.
İktidarın tercihi sermaye oldu
İktidarın açıkladığı asgari ücretin, işçi sınıfını açlığa mahkûm ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Bu asgari ücretle siyasi iktidar, bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçi sınıfını, emekçilerini bir kez daha yoksulluğa mahkûm ettiğini göstermiştir. Hepimizin çalışarak ürettiği ‘milli gelirden, toplam değerden işçiler, emekçiler, emekliler, halkımız payını almayacak’ demiştir. Siyasi iktidar zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzeni devam ettireceğini ilan etmiştir. Bu asgari ücretle siyasi iktidar yoksuldan alıp zengine veren politikalarının ve tercihlerinin devam ettiğini söylemiştir. Siyasi iktidar emekçilerin çoluğunu, çocuğunu, ailesini açlıkla, yoksullukla yüz yüze bıraktığını ifade etmiştir. Yani açıkça, ‘Benim tercihim bugüne kadar olduğu gibi sermayeyi koruyan, sermayeye kaynak aktaran bu düzenin devamı yönündedir’ demiştir” dedi.
Taleplerini sıraladı
Çerkezoğlu, gelir vergisi oranının ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmesi, vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılması, işverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteğinin çalışanlara da uygulanması ve damga vergisinin tümüyle kaldırılması gerektiğini belirtti.
ANKARA