AKP’li Adıyaman Belediyesi, kentin meydanı yok diyerek başlattığı ‘Kent Meydan Projesi’nde değişikliğe giderek meydana cami yaptı. Yurttaşlar ise bu duruma tepki gösterdi
Semsûr merkez Hoca Ömer Mahallesi’nde 103 ada üzerinde bulunan 1 Nolu parsel üzerindeki eski hükümet binasının yıkılmasıyla kent merkezinde 13 dönümlük boş alan oluştu.
632 bin nüfusa sahip Semsûr’da yurttaşların talebi doğrultusunda “Kent Meydan Projesi” başlatıldı. Kent Meydan Projesi’nin başlamasının hemen ardından AKP’li Belediye Meclisi üyeleri, planda değişikliğe giderek meydanın üzerinde cami ve kitap kafe üst yapı eklentileri yapıldı.
12 bin 154 metrekarelik proje alanında iki katlı otopark, bin 240 kişilik cami ve 250 metrekarelik kitap kafe kurulması plana eklendi. Söz konusu alana Yenipınar Cami 175 m, Zombaba Cami 230 m, Hoca Ömer 280 m, Sıratut Cami 360 m, Yavuz Selim Cami 360 m, Kab Cami 440 m, Ulu Cami 500 m, Sait Ağa 530 m, Hastane Cami 540 m, İmam Ağa Cami 600 m, Malazgirt Cami 610 m, Yeşil Cami 610 m, Dursun Çavuş Cami 620 m, Mara Cami 665 m uzaklıkta olmak üzere toplam 14 cami yürüme mesafesinde bulunuyor.
Semsûr merkezde meydan yok
MA’dan Ömer Akın’ın haberine göre AKP’li belediyenin imar planında yaptığı değişikliğe tepki gösteren yurttaşlar, o bölgede bulunan insanların ibadethane eksiği olmadığını ve kentin temel ihtiyacının üst yapıların olmadığı bir meydan olduğunu söyledi. Konuya ilişkin Adıyaman Barosu Çevre ve Kent Komisyonu üyesi aynı zamanda Semsûr Çevre Platformu Üyesi Avukat Dilan Güler, yürütmenin durdurulması için Adıyaman İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Güler’in başvurusunu değerlendiren İdare Mahkemesi, Güler’in söz konusu mahallede yaşamadığı için dava açma ehliyetinin olmadığına kanaat getirerek, başvuruyu reddetti.
Kentte meydan yok
Yaptığı başvuruya ilişkin konuşan Güler, Semsûr merkezde 312 bin yurttaşın yaşadığını ve bütün kent sınırları içerisinde herhangi bir meydanın olmadığını söyledi. Hükümet Konağı’nın yeni bir yere taşınmasıyla ortaya çıkan boş arazinin kent meydanı olarak yapılmasının kararlaştırıldığı ve bunun imar planında sadece alt kısmının otopark olacağını vurgulayan Güler, “Yapılan ihalede de üzerinde herhangi bir üst yapı olmadan oranın meydan olarak inşasına başlandı. Fakat inşaata başlandıktan sonra belediye meclis kararıyla üzerinde kafe ve ibadet yerinin de kurulacağına yönelik bir karar çıktı. Bu karar askıdayken biz de belediyeye itirazda bulunduk” dedi.
14 cami var
Yapılmak istenen caminin bulunduğu alanda 14 caminin daha bulunduğuna dikkat çeken Güler, “Bu bölgenin camiye ihtiyacı yok ama farz edelim cami yapılması gerekiyor. Orada birçok uygun nokta var. Ama sırf meydanın içine yapılsın diye yapılıyor. Bunlar ruhsatlandırılmadan yapılıyor. Bugün bir kitap kafe yapılınca yarın yanına bir tane daha yapının yapılmayacağının garantisi yok. Yapılaşmanın önü açılmış olacak” diye belirtti.
‘Adıyaman’ımızın bir meydanı olsun’
AKP’li belediyeye seslenen Güler, “Belediye başkanlığına ve meclis üyeliğine seçilen insanlar 4 yıl sonra görevleri sonlanacak ama aldıkları kararlar Adıyaman halkı için baki olacaktır. Bunun için aldıkları kararların Adıyamanlılar için yararlı ve uzun soluklu olması gerekiyor. Bunun bilincinde ve hassasiyetinde olmaları lazım. Ne kadar cami veya başka bir ibadethane ihtiyacı varsa hepsinin yapılmasını istiyoruz ama bunun için daha uygun yerler seçilebilir. Bir sokak aşağı da veya yukarı da olması zarar vermez. Biz, sadece Adıyaman’ımızın da bir meydanı olsun istiyoruz” dedi.
Semsûr