Mehmet Sincar’ın katledilmesi ile ilgili davada tutuksuz yargılanan sanık Cihan Yıldız ile ilgili mahkeme, Hizbulllah üyelerinin yargılandığı ve Sincar davasının bekletilmesine neden olan dosyanın incelenmesine karar verdi
Faili meçhul cinayetleri araştırmak için gittiği 4 Eylül 1993’te gittiği Elîh’te (Batman) öldürülen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın davasının tek sanığı Hüseyin kod adlı Hizbullah tetikçisi Cihan Yıldız’ın yargılandığı davanın duruşması görüldü.
Verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası infaz edilirken yeniden yargılama talebinde bulunarak serbest bırakılan Yıldız’ın yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Sanık Yıldız’ın Elîh’ten Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandığı duruşmada, Sincar’ın eşi Cihan, oğlu Felat ve kardeşi Ali Sincar ile avukatları Şaneşin Aydın, Gülşah Kaya, Yunus Muratakan ve çok sayıda avukat hazır bulundu. Duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Remziye Tosun ile sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.
Duruşmada iddia makamı, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yıldız’ın da içinde bulunduğu Hizbullah üyelerinin yargılanıp hapis cezasına çarptırıldığı, ancak yeniden yargılama nedeniyle dosyaları ayrılarak Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına başlanan dosyanın akıbetinin beklenmesini talep etti.
Sincar ailesinin avukatlarından Şaneşin Aydın, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyaların, Sincar cinayeti dosyasında bekletici sebep olarak görüldüğünü ve dosyada ilerleme sağlanamadığına işaret ederek, dosyanın daha önce görüldüğünü, birlikte eylemlerin işlediğinin söz konusu olduğunu hatırlattı.
Dosyalar arasında bir bekletici sebep için hukuki bir durum olmadığını, mahkeme dosyalar arasında bağ olduğunu düşünüyorsa dosyaların birleştirilmesi kararı verilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, mahkemenin kararından vazgeçmesini istedi.
‘Mehmet Ağar araştırılsın’ söylemine mahkemeden tepki
Avukatlardan Gülşah Kaya da, ortada bir cinayetin olduğunu, bu yönde MİT ve Kutlu Savaş’ın hazırladığı Susurluk Raporu bulunduğuna işaret ederek, bu raporlarda ismi geçen Mehmet Ağar, Alaattin Kanat ve diğerlerinin araştırılması gerektiğini kaydetti.
Cinayetin aydınlatılması için mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını isteyen Kaya’ya mahkeme başkanı “Savcılık üçüncü kattadır” yanıtını vermesi üzerine tartışma yaşandı. Başkanın cevabı üzerine Kaya, “Savcılığın nerede olduğunu biliyoruz, mahkemeye görevini hatırlatıyoruz” yanıtını verdi.
‘Şentop davaya müdahil olsun’
Sincar cinayetinin işlendiği dönemde devletin karanlık bir konseptinin devrede olduğunu dile getiren avukat Yunus Muratakan, cinayetin Hizbullah tarafından işlendiğini ancak bunun arkasında dönemin derin yapısı JİTEM’in bulunduğunu kaydetti. JİTEM kurucularından Albay Arif Doğan’ın “JİTEM’i ben kurdum” sözlerine dikkati çeken Muratakan, bunun araştırılmasını talep etti. Sincar cinayetinde, bir üyesini yitiren Meclis’in suçtan zarar gördüğüne işaret eden Muratakan, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un davaya müdahil olmasını istedi.
Dava ertelendi
Sanık Yıldız ise mahkemeye yazılı savunma sunacağını belirtti. Avukatları ise müvekkillerinin beraatini talep etti.
Mahkeme, tevsi tahkikat talebinin önceki celse reddedilmesi nedeniyle yeniden değerlendirme yer olmadığına, dosyada bekletici sebep olarak görülen Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyanın incelenmek üzere, mahkemeden talep edilmesine karar vererek duruşmayı 31 Mayıs’a erteledi.
Kaynak: MA