YSK, 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkların taşınmasına karar verdi. CHP ve HDP ise, kararın seçmenleri sandıktan caydırmayı amaçladığını ve bazı bölgelerde seçim sonuçlarını etkileyebileceği belirtti
Çağdaş Kaplan/İstanbul
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Güven, “güvenlik” gerekçesiyle 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkların taşınmasına karar verdiklerini açıkladı.
Muhalefetin itirazlarına rağmen alınan karara göre tamamı Kürt illeri olan 19 ilde kimi ilçe ve köylerde kurulacak sandıklar ya taşınacak ya birleştirilecek.
‘Titizlikle’ düşünülmüş
Güven, karara ilişkin, “Sandıkların taşınma talebi ilk kez gelmiyor, taşıma da ilk kez olmuyor. Güvenlik önemli ama hür iradeyle sandığa gidilmesi de çok önemli” ifadelerini kullandı ve kararı “titizlikle” aldıklarını savundu.
‘Seçmeni caydırma çabası’
Gazetemize YSK’nin sandık taşıma kararını değerlendiren HDP’nin YSK temsilcisi Mehmet Ali Tirkyaki, 16 Nisan referandumunun sonuçlarını hatırlattı ve sonucu yüzde 1-2 arası bir farkın belirlediğini söyledi.
‘Sonuçları etkiler’
Bu sebeple yüzde 1-2 oranındaki farkların seçimlerin sonuçlarına etki edeceğini işaret eden Tiryaki, şunları söyledi:
“Milletvekilleri seçimlerinde illerde 3-5 bin oyluk farklar sonucu etkiler. Yani 1-2 bin seçmeni daha sandık birleştirme kararından dolayı sandığa gitmekten caydırırsanız seçimin sonucuna müdahale etmiş olursunuz. Ama kamu yönetiminin temel görevi vatandaşların özgür ve eşit ortamda oy kullanmasını sağlamaktır” dedi.
Sandık birleştirme kararlarının tamamının Kürt illerinde alındığına dikkat çeken ve bunun da HDP’yi engellemeye yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Tiryaki, YSK’nin bu hamlesine karşı kendilerinin de çalışmalarının olacağını söyledi.
Tiryaki şunları söyledi: “YSK bu kararı almış olabilir ama biz de parti olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Onlar sandıkları taşıyacak biz de yurttaşların oy kullanmasını sağlamak için seçmenleri taşıyacağız.”
Taşıma kararları
4 Bitlis’in 6 ilçesinde 32
4 Kars’ın 2 ilçesinde 5
4 Muş’un 5 ilçesinde 93
4 Elazığ’ın 4 ilçesinde 40
4 Van’ın 10 ilçesinde 130
4 Iğdır’ın 1 ilçesinde 24
4 Mardin’in 9 ilçesinde 88
4 Urfa’nın 3 ilçesinde 21
4 Dersim’in 5 ilçesinde 55
4 Diyarbakır’ın 7 ilçesinde 68
4 Şırnak’ın 4 ilçesinde 39
4 Ağrı’nın 8 ilçesinde 64
4 Hakkari’nin 4 ilçesinde 48
4 Siirt’in 5 ilçesinde 94
4 Batman’ın 3 ilçesinde 40
4 Bingöl’ün 8 ilçesinde 98 sandık taşıma ve birleştirme kararı alındı.
‘Mühürsüz oydan sonra şimdi de birleştirme’
CHP’nin organize ettiği seçim güvenliğine dair “Sandık Gücü” oluşumunun yürütücülerinden aynı zamanda CHP’nin İzmir 1’inci bölge milletvekili adayı olan Mehmet Ali Çelebi ise, daha önce de seçimler öncesi sandık birleştirilmesi kararları alındığını fakat bu kadar geniş çaplı olmadığını söyledi.
YSK’nin bu konuda kamuoyuna şeffaf bir açıklama yapması gerektiğini belirten Çelebi, bu konuda alınan tedbirlerin de açıklanmasının zaruri olduğunu söyledi.Çelebi, “Alınan tedbirler neler, seçmenler nasıl taşınacak, seçmenler yeteri kadar bilgilendirildi mi? Tüm bu sorunlarının yanıtlarının verilmesi gerekir” dedi.
YSK’nin bu kararına ilişkin endişeleri olduğunu kaydeden Çelebi de 16 Nisan referandumu sonuçlarını hatırlattı ve şunları söyledi:“Resmi sonuçlara göre referandumda 688 binlik oy saf değiştirseydi Hayır çıkacaktı. O yüzden 144 bin rakamı ciddi bir rakam. Mühürsüz oydan sonra şimdi de geniş çaplı bir sandık birleştirme kararı var. Endişe yaratıyor.”
Sandık birleştirilen illerde önceki seçimlerde partilerin oy oranlarına dikkat çeken Çelebi, sonuçlara bakıldığında kararın hedefinin muhalefeti engellemek olduğunu da ekledi.
YSK’nin bu kararına karşı kendilerinin de çalışmaları olacağını ifade eden Çelebi şöyle devam etti:
“Biz de kendi seçmenlerimizle ilgili tedbirleri alacağız. Diğer partiler ve sivil toplum kuruluşları ile eş güdümlü çalışmalarımız da olacak. Seçmenlerin sandığa gitmesini engelleyemeyecekler.”