Newaya Jin’in 2022 son sayısı “Bu Yüzyıl Bizim” manşetiyle okuyucusuyla buluştu. 40’ıncı sayıda Ronahî Serhat’ın yazısı manşete taşındı. Ronahî Serhat 2022 yılında kadınların kesintisiz sürdürdükleri mücadelelerine dikkat çekerek direnen kadınlara dikkat çekti.
II. Uluslararası Kadın Konferansı’nı Haskar Kırmızıgül, Nazan Üstündağ ve Nilüfer Koç da yazılarında genişçe yer veriyor. Haskar Kırmızıgül, “Bizim Devrimimiz” başlığıyla kadınların ortaklaşmalarına değiniyor. Nazan Üstündağ da konferansı dünyadaki enternasyonalist arayışla ele alarak değerlendiriyor. Kürtçe yazan Nilüfer Koç ise bu konferansla Kürt kadın özgürlük hareketinin tarihi bir sorumluluk üstlendiğine dikkat çekiyor.
Yurdusev Özsökmenler, bu sayıda AKP-MHP iktidarının 2022’deki kadın ve toplum düşmanlığına odaklandığı yazısında toplumsal cinsiyet eşitliğinde son sıralara gerileyen Türkiye gerçekliğine işaret ediyor. Ayrıca son sayıda Forum sayfasında, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Demokratik ve ekolojik toplum” değerlendirmelerine yer veriliyor.
Rojhilat’tan ekolojik yıkıma
Heja Zerya’nın “Sel olup akan kadınlar” başlığıyla kaleme aldığı yazısı Rojava’da ana-kadın kültürü ile örülen devrimin yıl içerisindeki kazanımlarını işledi. Çîmen Aras da yazısında Rojhilat’ta iki ayı aşkın süredir devam eden ayaklanmanın ayrıntılarını vurguluyor. Ekoloji köşesinde bu ay Güler Yıldız, “Ekolojistin ırkçısı olur mu?” sorusuyla yaşanan talana değiniyor.
KÜLTÜR SERVİSİ