Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği, Amed’de tutuklu bulunan kadın gazeteciler ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırladığı raporu paylaştı: Raporda, cezaevinde özel alanlara dahi kamera konulduğu belirtildi
Amed’de 8 Haziran’da gözaltına alınan ve 26 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteci arasında bulunan kadın gazeteciler ile görüşen Basın ve Hukukta Hakikatleri Araştırma Derneği yaşanan hak ihlallerini raporlaştırıldı.
Dernek avukatlarından Gulan Çağın Kaleli ve Özlem Ender’in 15 Kasım’da gazeteci Safiye Alagaş, Remziye Temel, Elif Üngür, Neşe Toprak ve Derya Ren’le yaptığı görüşmede, “çıplak arama, tedaviye erişememe, hastane sevk sorunu, temizlik ve sıcak suya erişim sorunu, ısınma problemi, özel alanlarının gizliliğinin ihlali, kantinden alışveriş sorunu, haber alma hakkının sınırlandırılması, ortak alan ve sosyal faaliyetlerin kısıtlanmasına” dikkati çekildi.
Hastane sevklerine engel
25 Ekim’de tutuklanan gazeteci Ren’in çıplak aramaya maruz kaldığı belirtilen raporda, bunu kabul etmediği için gardiyanların saldırısına maruz kaldığı belirtildi. Özellikle hasta tutukluların hastane sevklerinin “dolu” denilerek ertelendiği vurgulanan raporda, “Ayrıca gazeteci Remziye Temel, guatr hastası olmasına rağmen tutuklandığı günden bugüne kadar ilaçlarının verilmediğini ve bu nedenle sürekli olarak baş dönmesi, titreme ve göz kararması sorunu yaşadığını belirtmiştir” denildi.
Her yere kamere
Cezaevinde özellikle sıcak su problemi yaşandığı belirtilen raporda, “Görüşmenin gerçekleştirildiği tarih itibariyle, sabah 06.00-06.30 saatlerinde sıcak verildiğini, 09.00’a kadar da suların soğuduğu aktarılmıştır. Akşamları ise 16.00 civarında sıcak suyun yalnızca 1 saat verildiği aktarılmıştır” denildi. Yine koğuşların yeterince ısıtılmadığı belirtilen raporda, “Görüşülen mahpusların aktardıkları çerçevesinde yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin de koğuşun içini, banyo ve lavaboyu gören kameraların olduğu anlaşılmıştır. Gardiyanlarla görüşüldüğünde ise ‘Sizi izleyenler de zaten kadın memurlar’ şeklinde karşılık aldıklarını, kadın ya da erkek memur fark etmeksizin 24 saat izlenmenin bir taciz ve özel alanların gizliliğinin ihlali olduğunu ifade edip sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini aktarmışlardır” denildi.
Fiyatlar yüksek, iletişim yok
Yemeklerin kötü olduğu ve buna karşı kantin fiyatlarının da çok yüksek olduğunun belirtildiği raporda, DEDAş tarafından yüksek elektrik faturaları kesildiği belirtildi. Yine gazetecilerin haber alma haklarının engellendiği vurgulanan raporda, “Yalnızca Cumhuriyet ve BirGün gazetesinin verildiğini; TV kanallarından da A Haber, CNN Türk, HaberTürk, FOX TV gibi kanalların çektiğini ve buralardan haber alıp, gündemi takip edebildiklerini aktarmışladır “denildi .
‘Sorunları çözün’ çağrısı
Raporda son olarak önerilere yer verilerek, “İnsan onuruna aykırı davranışlar, yetkililer tarafından normalleştirilemeyeceği gibi mahpusların bu uygulamalara karşı itirazlarını dinlemek, etkin soruşturma yapmak ve sorunları çözmek zorundadırlar” denildi.
AMED