Dört yıl aradan sonra bu yıl 6.’sı düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı sona erdi. 110 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda, ekonomik kriz nedeniyle alım gücünün düşmesinden dolayı kitap satışlarının istenen düzeyde olmadığı belirtildi. TÜYAP tarafından Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde organize edilen 6. Kitap Fuarı sona erdi. 120 yayınevinin ve 250 yazarın katılımıyla düzenlenen fuar; panel, söyleşi, atölye çalışmaları, ödül töreni, belgesel, şiir dinletisi, imza ve çocuk etkinliklerine ev sahipliği yaptı. 4 yıl aradan sonra Diyarbakır’da düzenlenen fuara, kitapseverler yoğun ilgi gösterdi.
Kağıt krizi
Fuarın açılış, program ve anonslarda Kürtçe’ye yer verilmemesi eleştirildikten sonra Kürtçe de dahil edildi. TÜYAP yetkililerinden alınan bilgilere göre; 110 bin kişi fuarı ziyaret etti. Fuara yoğun katılım olmasına rağmen ekonomik kriz nedeniyle alım gücünün düşmesinden dolayı satışların istenilen düzeyde olmadığı belirtildi. Öte yandan artan döviz kurundan dolayı yayınevlerinin yaşadığı kağıt sorununun kitap fiyatlarına yansımadığı görüldü.
Kürt okura çağrı vardı
Bu yıl ki fuarda Kürt yayınevleri Aram, Aryen, Peyvend, Nubihar, Lis, Avesta, Sîtav, Dara, Ava, J&J, basımını yaptığı yeni kitapları ile yer aldı. Yayıncılığının mali sıkıntıların yanı sıra belirli kesimler tarafından sistemli ve kasıtlı girişimlerle boğulmak istendiğini belirten Kürt yayınevleri temsilcileri, bu zorlu günleri atlatabilmelerinde en büyük sorumluluğun Kürt okuyucuların sırtında olduğu görüşünde. Kürtçe yazma ve okumaya ilginin azalmadığını ancak Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin (KÜRDİ-DER) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmasıyla Kürt yayıncılar üzerinde olumsuz etkiler doğurduğuna işaret eden Dara yayınlarından Bawer Berşev, “Önceki yıllarda Kürtçe okuma oranlarında yüzde 3-4 dolaylarında artış yaşanıyordu ancak şu an bir durağanlık hakim” dedi.
DİYARBAKIR