İklim değişikliğinin tehdit ettiği alanlardan biri olan Gazze’de savaş dolayısıyla tehlike giderek büyüyor, çevre uzmanları önlem çağrısında bulunuyor
İklim değişikliği bütün dünyayı tehdit ediyor. Bu tehditlerin altında olan yerlerden biri de Gazze. Gazze’de yıllardır yaşanan savaş, doğanın yağmalanmasına, hastalıkların artmasına, su ve havanın kirlenmesine, geçim kaynaklarının azalmasına neden olurken, İsrail’in Gazze suyunu çalan kuyuları büyük bir problemi ortaya çıkarıyor. Çevre Araştırmacısı Suha Ebû Şaban, tekrarlanan savaşlar, füze ve bomba gibi uluslararası yasaklı maddelerin kullanılması nedeniyle Gazze’deki durumun daha da kötüye gittiğini belirterek, “Çevre uzmanları, çevre sorunlarının çözümü ve gerekli önlemlerin alınması için yıllardır çağrıda bulunuyor.
‘En çok çiftçi kadınlar zarar görüyor’
İklim değişikliğinden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu söyleyen Suha Ebû Şaban, “Son yıllarda kadınlarda solunum yolu hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklar çok arttı. Bazen aileler kız çocuklarının okula gitmesine, tarlada çalışmasına izin vermiyor. Sonuç olarak bu kız çocukları, eğitim hakkından mahrum kalıyor, çocuk yaşta evlendiriliyor ve ekonomik ve birçok şiddet türüyle karşı karşıya kalıyor. Gazze’de iklim değişikliğinden en çok çiftçi kadınlar zarar görüyor. Bu sorunun çözümü, iklim değişikliğinin etkileriyle yüzleşmek için kadınları ekonomik ve sosyal düzeyde güçlendirecek politikaların onaylanmasından geçiyor” şeklinde konuştu.
‘Küçük projeler başlattılar’
Bu tehdide çözüm bulmak amacıyla kırsalda yaşayan kadınlara yönelik eğitim kursları açılmasının önemli olduğunu belirten Suha Ebû Şaban, “İklim değişikliğinin getirdiği zorluklarla tek başına baş edemeyen aileler başka yöntemlere başvuruyor. Kadınları bu değişkenlerle nasıl başa çıkacakları konusunda eğitmek için uzmanların ve sivil toplum kuruluşlarının müdahalesine ihtiyaç var. Gazze’deki kadınlar kendilerini geçindirebilmek için küçük projeler başlattı” diye belirtti.
JİNHA / GAZZE