‘Biz Kürt çocukları olarak, kendimizi bildik bileli savaşın içerisindeyiz. Dolayısıyla savaşa uzak olan, buna yabancı olan insanlar değiliz. Yabancılaştığımız şey savaş değil, sanatımızdı’
Mahir Fırat Fidan
Rojava’da sanatsal çalışmalarını yürüten Hunergeha Welat yakın zamanda Türk devletinin Zap ve Avaşin’de kullandığı kimyasal silaha dikkat çekmek ve tepki göstermek için bir şarkı ve klip yayınladı. Yoğun ilgiyle karşılanan çalışma, aynı zamanda uluslararası güçlerin kimyasal silaha karşı “kör ve sağır” oluşuna karşı seslenen bir nitelik de taşıyor.
Sinematografik olarak da direnişin biçimlerini farklı imgeler üzerinden anlatan çalışma aynı zamanda Kurdistan coğrafyasına kimyasal silahla verilen zararın kısa kısa kesitlerine yer veriyor. Biz de ‘Serêkaniyê û Avaşîn’ çalışmasını ve Rojava’da yürütülen sanatsal faaliyetlerin amacını Hunergeha Welat ile konuştuk. Hunergeha Welat, kişi ismi değil kolektif olarak sorularımızı yanıtlamak istedi. Biz de onların taleplerini dikkate alarak söyleşiyi isimler üzerinden değil, kolektif üzerinden veriyoruz.
‘Serêkaniyê û Avaşîn’ çalışmasının Kurdistan’da sürdürülen adaletsiz savaşın ortasında gerçekleştiğini söyleyen Hunergeha Welat, bu çalışma şahsında genel çalışmaların amacını şöyle anlatıyor: “Ülkemizde sürdürülen savaş vicdansız bir savaş. Ülkelerin sessizliği karşısında Türk devleti Kurdistan gerillalarına karşı kimyasal silah kullandı. Hunergeha Welat ve sanatçıları da bu süreci takip etti, dünyaya şunu söylemek istedi: Siz görmeseniz bile gerçek göz önündedir.” Ardından ise şöyle söylüyor: “Hunergeha Welat, sorumluluk duygusuyla sanatsal misyonunu sürdürmektedir. Hunergeha Welat’ın misyonu Kürt müziğinin gelişimine katkı sunmak ve bunu güçlendirmektir. Kısacası, Hunergeha Welat, üstlendiği misyonla ülkesine olan borcunu ödemektedir.”
Savaş ve sanat bir arada
Savaşın gölgesinde sanatsal çalışmalarını yürüten Hunergeha Welat, savaş koşullarında sanat yapmanın ve yapabilmenin önemine değiniyor ve bu konuda şunları aktarıyor: “Biz Kürt çocukları olarak, kendimizi bildik bileli savaşın içerisindeyiz. Dolayısıyla savaşa uzak olan, buna yabancı olan insanlar değiliz. Yabancılaştığımız şey savaş değil, sanatımızdı. Savaş sürdürülürken yeniden sanatımıza da döndük. Savaş ve sanat bir arada devam ediyor. Savaş, sanat olmadan olmaz. Kurdistan’da sürdürdüğümüz savaş, insanlığın özgürlüğü içindir. Sanat insanların vicdanına da seslenir. Hunergeha Welat, savaşın estetik boyutunu dile getirmektedir. Dünyada ve Kurdistan’da devam eden savaşlara bakın, sanat ile savaş arasındaki ilişkinin ne anlama geldiğini göreceksiniz. En yakın örnek de Türk askerleri ve gerillaların karşılıklı nasıl savaştığıdır. Devlet nasıl savaşıyor ve gerilla nasıl savaşıyor?”
‘Serêkaniyê û Avaşîn’ çalışmasının ortaya çıkma sürecine de değinen Hunergeha Welat, çalışma hakkında şunları söylüyor: “Türk devletinin vahşi saldırıları ve kimyasal silah kullanımı sonucu Hunergeha Welat sanatçıları bu duruma sessiz kalmadı ve ‘Serêkaniyê û Avaşîn’ şarkısı ortaya çıktı. Sanatçılar, gerillaların bu vahşet karşısında kahramanca kendini savunduğunu gördü. Ve bu duruma dikkat çekmek için böyle bir çalışma yaptı.”
‘Öcalan’ı anlatan bir şarkı yayınlayacağız’
Birçok projenin planlamasının yapıldığını ve yakın zamanda yayınlanacağını dile getiren Hunergeha Welat, ileriye dönük projelerini ise şu sözlerle anlattı: Suriye’nin her yerinden üyelerin katılımıyla gerçekleşen çalışmalar, Şehba’dan Minbic, Kobanê, Rakka, Cizire ve Tebqa’ya kadar sürecek. Aynı zamanda her bölge kendi sanatsal ürünlerini yaratabilecek. Bir de çocukların da dahil olacağı özel bir planımız var. Elimizde birçok eser var ve önümüzdeki hafta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı anlatan bir şarkı yayımlayacağız. Farklı dillerde de ürünlerimiz var ve bunlar üzerinde çalışıyoruz. Newroz’u anlatacağımız şarkıların yanı sıra, Suriye’nin kuzeydoğusundaki kadınların bir ürünü olacak çalışmalarımız da olacak. Diğer yandan Beha Şêxo ve Amir Remo-Îmamd Xelef gibi önemli sanatçıların katılımlarıyla başka projeler de gerçekleştireceğiz. Diğer yandan planlarımızda yabancı dilde şarkılar da bulunmakta ve çalışmalar devam etmektedir.”