Kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini raporlaştıran MKGP, 3 ayda 7 gazetecinin tutuklandığını, 86’sının da hak ihlaline maruz kaldığını belirterek, ‘Kadın gazeteciler boyun eğmedi ve eğmeyecek’ dedi
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 2022 Ağustos, Eylül ve Ekim ayını kapsayan 3 aylık kadın gazetecilere yönelik hak ihlali raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında açıkladı.
Çok sayıda gazetecinin katıldığı açıklamada, son 6 ayda tutuklanan 10 kadın gazetecinin fotoğrafları ile “Baş eğmediler, baş eğmedik, baş eğmeyeceğiz” ve “Gurbetelli’nin bükülmeyen kalemiyiz” dövizleri taşındı.
5 ay geçti ortada iddianame yok
Kürtçe ve Türkçe okunan raporun Türkçesini MKGP üyeleri Nezahat Doğan ile Hayam Bulut, Kürtçesini ise Durket Süren okudu.
AKP-MHP iktidarının Özgür Basına yönelik baskılarına dikkat çeken Doğan, Kürt kadın gazetecilerin yaşadığı sorunları sıraladı. 16 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklanan 4’ü kadın 16 gazetecinin henüz iddianamesinin dahi hazırlanmadığını hatırlatan Doğan, 29 Ekim’de de 5’i kadın 9 gazetecinin tutuklanmasıyla, son 6 ayda tutuklu kadın gazeteci sayısının 10’a yükseldiğini belirtti.
Doğan, bu rakamın, mücadele eden kadın gazetecilerin hedefte olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
Gazeteci Hayyam Bulut da, Ağustos ayında gazetecilerin yaşam haklarına ve güvenliğine dair ihlallerin devam ettiğini, Diyarbakır’da tutuklanan 4’ü kadın 16 gazetecinin 2’nci defa tutukluluğunun devamına karar verildiğini aktardı.
Devletin kadın gazetecilere tahammülsüzlüğü
Eylül ayında da kadın gazetecilerin iktidarın hedefinde olduğunu söyleyen Bulut hak ihlallerini şöyle sıraladı: “3 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazeteci gözaltına alındı. 3 gazetecinin haber takibi engellendi, 7 gazeteci şiddete uğradı, 4 gazeteci fişlendi, 3 gazeteci de cezaevinde hak ihlaline uğradı” dedi. Wan’da 3 kadın gazetecinin polis saldırısına uğrayarak, başlarına silah dayandığını da hatırlatan Bulut, “Kadın gazetecilere doğrultulan bu silah, kadın basınına dönük tahammülsüzlüğü ve gazetecilerin hiçbir alanda güvende olmadığının da kanıtı niteliğindedir.”
Nagihan Akarsel hatırlatıldı
Ekim ayında kadın gazetecilere dönük düşünce ve ifade özgürlüğüne dönük cezaların artarak devam ettiğini belirten Bulut, bu aya Federe Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde Nagihan Akarsel’in katledilmesiyle girildiğini aktardı. Bulut, “Özellikle Sansür Yasası’nın AKP-MHP oylarıyla Meclis’ten geçirildiği bu ayda, gazetecilerin haber takibi yapmalarının önü kesilerek, polisin şiddeti ile kameraların kapatılması ve haber yapılmasının engellenmesi olarak sahaya yansıdı” ifadelerini kullandı.
Psikolojik ve fiziksel şiddet
Ekim ayında tutuklanan, Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, Berivan Altan, Ceylan Şahinli ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer “PKK’ye üye olmak” iddiasıyla Ankara’da tutuklandığını, JINNEWS Muhabiri Derya Ren ise kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesi ile Diyarbakır’da tutuklandığını belirten Bulut, “Tutuklanan 6 kadın gazeteci de evlerinden başlayarak cezaevine götürülene kadar her türlü fiziksel ve psikolojik şiddete ile işkenceye maruz kaldı” ifadesini kullandı.
3 ayda 86 ihlal
Bulut, 3 ayda kadın gazetecilere dönük hak ihlallerinin toplamını şu şekilde aktardı: “Saldırıya uğrayan 5, şiddete uğrayan 20, Gözaltına alınana 18, tutuklanan 6, haber takibi engellenen 12, gözaltında kötü muamelede 12, fişleme yapılan 4, hapishanedeki ihlallerde 9 gazeteci, ihlaller zincirinde sistemin hedefindeydi. Gazetecilere yönelik düşünce ve ifade özgürlüğü ihlallerinde; hakkında dava açılan 7, yargılanması devam eden 26, hakkında soruşturma açılan 1, baskı ve sansüre maruz kalan 2 gazeteci baskı altında alındı. 3 ayda yargılanan gazetecilere 16 yıl 24 ay 59 gün hapis cezası ve 30 bin de para cezası verildi. Hala yargılanması devam eden dosya sayısı 22, gazeteci sayısı ise 26 olarak verilere yansıdı.”
Ekim sonu itibariyle tutuklu kadın gazetecilerin sayısının 17 olduğunu aktaran Bulut, “Kadın gazeteciler bugüne kadar sizlere boyun eğmedi ve eğmeyecek” dedi.
İSTANBUL / MA