Tahir Elçi davasında duruşmayı önce sonlandıran sonra yeniden gören mahkeme, Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi talebini bir kez daha reddetti
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi davasında polisler Fuat Tan, Mesut Sevgi ve Sinan Tabur’un “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Polisiye önlemler altında gerçekleşen duruşmaya Ankara, Kırıkkale, Artvin Adana, Samsun, Antalya, Hatay, Şirnax, Agîri, Mêrdîn, Mûş, Dersîm, Sêrt, Çolamerg, Qers, Wan, Riha, Çolîg, Bursa, İzmir, Dîlok baro başkanlarının yanı sıra Hollanda’nın Rotterdam ve Amsterdam baro başkanları takip etti.
Duruşmada yaşananlar
Duruşmada ilk olarak konuşan Elçi’nin eşi Türkan Elçi, davanın üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatarak, bu 2 yıllık yargılama sürecindeki izlenimlerini anlatarak, “Savaşa karşı çıktığı esnada katledilen bir hukuk insanının, bir baro başkanının katledilmesinin alelade bir dava olmadığını, bu davanın kişisel olmak kadar toplumsal ehemmiyetini, haksızlığa uğrayan her vatandaş gibi adaleti arama derdinde olduğumuzu ifade etmeye çalıştık. Fakat anlaşılamadığımızı, en doğal hakkımız olan adaletle aramıza gün geçtikçe bir duvarın örüldüğünü kısa sürede idrak ettik” dedi.
‘Harcında zulüm var’
Türkan Elçi, “Dört yılı aşkın bir zaman sonra açılması beklenen bir davadan medet uman mağdurlar olarak sanık muamelesi gördük dışarıya atılmak istendik. Bu duvarın harcında toplumun genelinde ve bu davanın özelinde adalet bekleyenlerin derdini anlamada kayıtsızlık, devletin yargıcı olma kaygısı, devletin polisini yargılayamama, cezasızlık geleneği, kendine yakın hissetmediklerine önyargı var. Bu duvarın harcında zulüm var” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu kararı hatırlatıldı
Önceki celsede avukatların “Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasında soruşturma makamlarının isteksiz ve etkisiz davrandı, bunu siz de yapıyorsunuz” yönündeki sözlerine mahkeme başkanın “Bizi öyle lanse etmeyin” diyerek tepki gösterdiğini hatırlatan Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, mahkemenin Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçmesinde mahkemeye dair kuşkusunu dile getirerek, “Celse arasında bu karardan vazgeçecek ne oldu?” diye sordu.
Mahkeme başkanı duruşmayı bitirdi
Ardından avukat Neşet Girasun söz aldı. Girasun, mahkeme başkanına seslenerek, sözlerini “Adil bir yargılama yürüterek, çocuklarınıza bu mirası bırakın” sözleri, mahkeme başkanın tepkisine neden oldu. Girasun’a “Düzgün konuşun, çocuklarımı karıştırma” diye sert tepki gösteren mahkeme başkanına CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Sözler gayet düzgündür” diye yanıt verince, mahkeme başkanı Tanrıkulu’na “Siz karışamazsınız” diye tepki gösterdi.
Tanrıkulu, “Karışırım” diye cevap verince, salonda bulunan başka bir avukat, “Sadece sizin çocuklarınız için değil, tüm çocuklar için dedi” diye araya girdi. Buna karşılık salonda avukatların alkış sesleri yükselmesi üzerine mahkeme başkanı “Duruşmayı bitiriyorum” deyip, heyet üyeleriyle birlikte salonu terk etti.
Tekrar duruşmayı başlattı
Başkan ve heyetin mahkeme salonun terk etmesine karşılık avukatlar ise duruşmasının sürdürülmesini isteyerek duruşma salonunu terk etmedi. Bunun üzerine mübaşir salona gelerek, mahkeme başkanının duruşmayı sonlandırdığını bir kez daha anons etti. Ancak, Baro Başkanı Eren’in yaptığı görüşmeler sonucu başkan ve heyet yaklaşık bir saatin ardından salona gelerek duruşmaya yeniden başladı.
Talepler kabul edilmedi
Mahkeme, Adli Tıp Kurumu’nun 12 kayıp saniyeye ilişkin yeniden rapor düzenlenmesi, baroların katılım ve Davutoğlu’nun dinlenmesi taleplerini reddederek, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda görüntü ve ses kayıtlarının olup olmadığının sorulmasına ve varsa mahkeme gönderilmesi talebinin kabul edilmesine karar verdi.
Mahkeme, duruşmayı seçimden sonraya denk gelen 5 Temmuz 2023 tarihine erteledi.
AMED