Apple’ın Çin’de bulunan ve 200 bin işçinin çalıştığı fabrikada işçiler karantina koşullarında çalıştırılmaya zorlanınca ayaklandı
Çin’in Zhengzhou kentinde bulunan dünyanın en büyük iPhone fabrikasında işçilerin kovid önlemleri nedeniyle fabrikaya kapatılması üzerine protestolar patlak verdi.
Fabrika içinden yansıyan videolarda yüzlerce işçinin yürüyüş yaptığı ve bazılarının beyaz koruma tulumu giymiş görevliler ve çevik kuvvet polisiyle karşı karşıya geldiği görülüyor. Olay yerinden canlı yayın yapanlar da işçilerin polis tarafından dövüldüğünü duyurdular.
Apple’ın ana taşeronu olan Foxconn şirketinin Zhengzhou fabrikasında dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar çok iPhone monte ediliyor. Fabrika geçtiğimiz yıllarda, ağır çalışma koşulları nedeniyle artan işçi intiharlarıyla gündeme gelmişti.
“iPhone City” olarak da anılan fabrika kompleksinde 200 binden fazla işçi çalışıyor.
Yemek verilmiyor
BBC İngilizce’nin haberine göre, bir canlı yayın sitesinde paylaşılan görüntülerde işçilerin “Haklarımızı savunun! Haklarımızı savunun!” diye bağırdıkları, bazı işçilerin ise sopalarla güvenlik kameralarını ve camları kırdıkları görüldü.
Bazı görüntülerde de işçilerin kendilerine verilen yemeklerden şikayet ettikleri ve söz verildiği gibi ikramiye almadıklarını söylemeleri dikkat çekti. Bir Foxconn işçisi canlı yayın sırasında, “Sözleşmeyi değiştirdiler, böylece söz verdikleri gibi sübvansiyon alamadık. Bizi karantinaya alıyorlar ama yemek vermiyorlar. İhtiyaçlarımızı karşılamazlarsa mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Zhengzhou’daki fabrikada kısa süre önce çalışmaya başlayan bir başka işçi de BBC’ye, işçilerin Foxconn’un “söz verdikleri sözleşmeyi değiştirdiği” için protesto ettiklerini söyledi.
Yeni işe alınan bazı işçilerin de daha önceki salgın sırasında orada bulunan personelden kovid kapmaktan korktuğunu vurgulayan işçi, “Protesto eden işçiler bir ödenek almak ve evlerine dönmek istiyorlar” dedi.
‘Sıfır Kovid programı’
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in “Sıfır Kovid” politikası Çin halkının yaşamını oldukça zorlaştırıyor. Hastalığın ortaya çıktığı her yerde ağır karantina koşulları uygulanıyor. İşçiler ise fabrikalara kapatılarak karantina koşullarında çalışmaya zorlanıyorlar.
Kaynak: Evrensel