ÖHD’li avukatlar İstanbul Barosu’na PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için yapılan başvuruların takibi için talepte bulundu, avukatlar demokratik çözüm talebine dikkat çekti
Kendisinden uzun süredir haber alınmayan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusu için Türk Barolar Birliği (TBB) ve Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruların takibi için İstanbul Barosu’na “harekete geç” başvurusunda bulundu. Başvuru sonrası avukatlar dernek binalarında basın açıklaması gerçekleştirdi.
Diyalog çağrısı
Açıklamayı yapan ÖHD Şube Eşbaşkanı Gürkan İstekli yüzlerce avukatın yaptığı görüşme başvuruna değinen, “Başvurumuza 4 aydır Adalet Bakanlığı tarafından herhangi bir dönüş yapılmadı. Biz de bugün müvekkillerimizle görüşülmesi ve başvurulara sonuç alabilmek için İstanbul Barosu’na başvuruda bulunduk. Bugün Kürdistan’da yürütülen savaşın Sayın Öcalan üzerinde yürütülen tecritten bağımsız olmadığı fikrindeyiz. Demokratik bir çözüm için Sayın Öcalan’dan bir an önce haber alınması ve bir diyalog kurulmasını istiyoruz” diye kaydetti.
Kara delik olarak duruyor
ÖHD yöneticilerinden avukat Eda Önal da, 8 Kasım 2018’de Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven ve binlerce tutuklunun sürdürdüğü açlık grevi ile tecritte gedik açıldığını ancak daha sonra tekrardan İmralı kapılarının kapatıldığını kaydetti. Bu durumun ardından Abdullah Öcalan’ın 5 defa avukatları ile görüştüğünü anımsatan Önal, “Yine İmralı’nın mevcut hukuk sisteminde bir kara delik olarak kullanılmaya çalışıldığı ortadadır” dedi.
Birçok başvuru yapıldı
Yaptıkları başvurulara da işaret eden Önal, “Bizler hem İmralı’da uygulanmakta olan hukuk dışı tecridin aynı zamanda Türkiye’nin en yapısal sorunu olan Kürt meselesinde çözümsüzlük anlamına geldiğinin bilincinde olan ÖHD’li avukatlar olarak, bu kara deliğin daha fazla büyümemesi ve topluma daha fazla sirayet etmemesi için bugüne kadar çeşitli girişimlerde bulunup; 2021 yılı Mayıs ayında bizim öncülüğümüzle başlatılan tecride karşı kampanyada içerisinde çeşitli kurum ve barolardan hukukçuların yer aldığı 768 meslektaşımızın imzalarıyla basına açıklama yapmıştık. Bundan kısa bir süre sonra ÇHD, İHD, CİSST, TİHV, TOHAV gibi kurumlarla birlikte Tecridin sona erdirilmesi amacıyla Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesine (CPT) ortak bir başvuru yaptık” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvurulara da işaret eden Önal, uluslararası hukuk örgütleri olan ELDH, AED ve Lawyers for Lawyers’in başvurusuna dikkat çekti.
Abdullah Öcalan’ın Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesi konusunda hazır olduğunu geçmişte de ifade ettiğini anımsatan Önal, “Her fırsatta ortaya koyan Sn. Öcalan ve İmralı’da tutulan üç tutsağa uygulanmakta olan tecride ve avukat yasağına karşı bundan sonra da meşru hukuk mücadelemizi kararlılıkla sürdürmek adına bu sefer de Barolara görevlerini hatırlatarak; İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş’ a uygulanan ağır tecrit koşullarının sona erdirilmesi, avukat görüş yasağının kaldırılması, müvekkillerin iç hukuk ve uluslararası mevzuattan kaynaklanan haklarının temini ile avukatlık görevinin yerine getirilmesi amacıyla girişim ve başvurularda bulunduk” diyerek İstanbul Barosu’nda da bu amaçla başvuruda bulunduklarını belirtti.
İSTANBUL