Bugün Dünya Çocuk Halkarı Günü. Bu vesileyle savaşın içinde çocuk olan, geçimini mayın toplayarak sağlayan ve bu yüzden vucudundan parçalar kopan Kürt çocuklarının hikayesini anlatan ‘Kaplumbağalar da Uçar’ filmini inceledik
Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü, bu vesileyle perdemizi toplumsal sorunlar karşısında çocukların nerede durduğuna, toplumsal sorunlar karşısında çocukların neye, nasıl baktığına ve neler yaşadıklarına aralamak istedik. Şüphesiz yaşanan her türlü olay çocuklarda başka karşılıklar buluyor. Sinema da bu karşılığın bir aynası. Savaşlar, göç, ekonomik kriz… En çok çocukları etkiliyor aslında. Bu yüzden bu hafta “Her Hafta Bir Film” köşemizde, 2005 yapımı “Kaplumbağalar da Uçar” filmini konu ediyoruz.
Yönetmen ve senarist koltuğunda oturan Bahman Ghobadi, toplumsal sorunları kendine dert edinen biri olarak çıkıyor karşımıza. Filmde anlattığı da böylesi bir hikaye.
Türkiye-Irak sınırında Kürtlerin bulunduğu mülteci kampında geçiyor olaylar. Film, Irak-Amerikan savaşının yıkıcı etkisi altında yaşamlarını Amerikan askerlerinin araziye döşediği mayınları toplayıp satarak kazandıkları parayla idame ettiren, yaşı küçük çocuklar yer alıyor filmde. Filmin belki de izleyicide en çarpıcı etki yaratan durumu ise çocukların hepsinin yaptıkları iş nedeniyle vucutlarından bir parça gitmesi. Hengov ve Soran bunlardan sadece ikisi. 13 yaşındaki Soran bir kolunu, Hengov ise iki kolunu kaybetmiştir mayın toplarken. Bir yandan da savaşıp ne zaman başlayacağı bir merak konusudur filmde. “Uydu” isimli karakterimiz ise mülteci kampında köyün bu merakını gideren kişi olacaktır.
Mayınlar yüzünden vucutlarından parçalar kopan çocuklar, ailesini kaybeden çocuklar, bir kampta yaşayan çocuklar, umutsuzluk ve korkuyla harmanlanıyor bu film. Ghobadi, bu savaşa karşı sembolik silahını yani kamerasını kullanarak karşı çıkıyor. Parçalanan bir coğrafyanın biriktirdiği acıyı anlatan film, aynı zamanda Irak savaşının da konu edindiği ilk film olarak tarihe kazınıyor.
Künye:
Yönetmen:Bahman Ghobadi
Senarist: Bahman Ghobadi
Yıl: 2005
Yer:Irak
Tür: Savaş – Dram
KÜLTÜR SERVİSİ