Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de Fırat Nehri’ndeki suyu kesmesi nedeniyle Rojava Barajı günde sadece 7 saat çalışıyor. Baraj yöneticisi El Hemadîn, Fırat suyunun yüzde 75 azaldığını ve bataklıklar oluştuğunu, Rojava halkının ise elektriksiz kaldığını söyledi
Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’de Fırat suyunu kesmeye devam ediyor. Bunun sonucunda Rojava Barajı (Tişrin) günde 17 saat çalışmıyor. Rojava Barajı’nın yöneticisi Hemûd El Hemadîn, konu hakkında ANHA’ya konuşarak, Fırat Nehri’nde suyun kesilmesinin doğaya ve insanlara büyük zarar verdiğini söyledi.
Fırat Nehri susuz kaldı
Hemûd El Hemadîn, göller ve Fırat Nehri’nde sususzluğun etkisinin ağır olduğunu belirterek, “Bu durum yaklaşık 10 aydır kesintisiz devam ediyor. Fırat Nehri’ndeki su yüzde 75 azaldı. Su Türkiye’den geliyor, Şam hükümeti ve Türkiye’nin belirttiği miktarın yarısından az geliyor. Saniyede 500 metreküp salması gerekirken sadece 168 metreküp su bırakıyor” dedi.
Bataklık oluşuyor
Fırat Nehri’nde suyun azalmasından dolayı yazın sulama, içme suyu ve elektiriğin çok azaldığını belirten El Hemadîn, “Bunun sonucunda Rojava Baraj gölünün seviyesi 4 metre, büyük Fırat Baraj gölünün seviyesi ise 6 metre azaldı” ifadelerini kullandı. El Hemadîn, göllerdeki tehlikeli su kıtlığının ve kullanımının nehir ve gölleri bataklığa çevirdiğini, bunun da en çok Dêrazor û Reqa’da görüldüğünü belirtti.
Baraj sadece 7 saat çalışıyor
El Hemadîn, elektriğin verilmesine ilişkin ise, “Şimdi Tişrîn Barajı günde 17 saat duruyor ve sadece 7 saat çalışıyor. 6 türbin yerine sadece 140 megavatlık 2 türbin kullanılıyor” diye konuştu. El Hemadîn, 2 türbinin çalışmasının yeterli olmadığını, çünkü bölgenin daha fazla elektriğe ihtiyacı olduğunu ve Tişrîn Barajının çalışmamasının bölgenin elektriksiz kalacağı anlamına geldiğini belirtti.
İmkanlar olduğunu ancak su olmadığı için 24 saat enerji sağlayamadıklarını bildiren El Hemadîn, “Artık göller her geçen gün azalıyor. Enerji dairesi ve yönetimi olmasaydı barajların işletilmesi ve elektrik dağıtım programı yapılmasaydı Tişrîn ve Fırat barajları çoktan hizmet dışı kalırdı” diye belirtti.
El Hemadîn, elektriğin verilmesi ve ilk içme suyunun korunmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
ANHA