ÖMK’nin öğretmenleri karşı karşıya getiren ve eğitim barışını bozan bir kanun olduğunu belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay, Kariyer Basamak Sınavı’nın iptal edilmesi çağrısı yaptı
AKP’nin öğretmenleri “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olarak ayrıştırdığı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK), 3 Şubat’ta Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun teklifiyle birlikte uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için 19 Kasım’da sınav yapılacak. Kanun eğitim emekçilerinin, öğretmenleri karşı karşıya getiriyor gerekçesi ile karşı çıkmasına rağmen kabul edildi.
Kanun, CHP tarafından iptal edilmesi istemiyle 8 Nisan’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı. Başvuruyu kabul eden AYM, 9 Kasım’da ÖMK’yi görüşmek üzere toplandı. AYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve en yüksek üye sayısına sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi.
ÖMK’ye karşı aylardır eylemlerini sürdüren ve AYM tarafından dinlenecek Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) Genel Sekreteri İkram Atabay, ÖMK’nin etkileri ve AYM’nin aldığı kararı değerlendirdi.
‘MEB sesimizi duymadı’
ÖMK’nin iptali için AYM’ye yapılan başvurunun kabul edilmesinin olumlu olduğunu belirten Atabay, ancak 19 Kasım’da gerçekleştirilecek Kariyer Basamak Sınavı için “yürütmenin durdurulması” kararının verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sınavın yapılması durumunda AYM’de devam eden sürecin bir etkisinin olmayacağını belirten Atabay, “Bizim ÖMK’ya karşı tutumumuz net. Biz ÖMK daha tasarı halindeyken bunun eğitim emekçilerini ayrıştıran, sorunlarına çözüm üretmeyen bir kanun olduğunu defalarca ifade ettik. İtirazımızı dile getirdik. Fakat ne kanunu düzenleyenler ne MEB sesimizi duymadı. Elbette sadece biz karşı çıkmadık, iş kolunda örgütlü diğer sendikalar, toplumun diğer kesimleri, veli derneklerinin de itirazları vardı. Hiçbirinin sesine kulak vermediler, duymadılar bizi” dedi. Demokratik haklarını kullanarak eylemler, etkinlikler düzenlediklerini, 14 sendika olarak iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Atabay, ancak muhatap bulamadıklarını söyledi.
‘İtirazlarımızı sürdüreceğiz’
Üye sayısı en fazla olan 3 sendikadan ikisinin ÖMK’ye karşı kimi itirazlarının bulunmasına rağmen kanunu kabul eden bir yaklaşım sergilediklerini dile getiren Atabay, AYM sürecine dair şunları söyledi: “Biz orada diğer sendikaların, eğitim bileşenlerinin aynı zamanda sözcüsü olacağız. Bu kanuna itirazı olan, bunu eleştiren, bu kanunun geri çekilmesini savunan sendikaların da sözcülüğünü yapacağız. Tüm eğitim emekçilerini temsil edeceğiz. Öyle de bir sorumluluğumuz var. İtirazlarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Sadece öğretmenlerin sorunu değil’
Eğitimin sadece öğretmenleri ilgilendiren bir sorun olmadığını vurgulayan Atabay, “Bu meslek kanunu çok ciddi eksiklikler barındırıyor. Ataması yapılmayan öğretmenler yok sayılıyor, özel sektörde çalışan öğretmenler yok sayılıyor, bu kanunun içinde yok. Bu kanunun hayata geçmesi durumunda öğretmenler karşı karşıya gelecek, okullardaki iş barışı bozulacak, eğitim barışı bozulacak. Öğretmen ile veli, okul idareleri ile veli karşı karşıya gelecek. Dolayısıyla bu yasanın biz Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesini bekliyorduk. En azından esastan tekrar değerlendirilecek elbette ama sınavın yürütmesinin durdurulması gerekiyordu. Ama şu anda sınava çok az süre kaldı, 19’unda sınav yapılacak ama Anayasa Mahkemesi’nce bize henüz ulaştırılan veya bize tebliğ edilen bir yazı yok” diye konuştu. CHP’nin ikinci bir başvuru yaptığını söyleyen Atabay, AYM’nin 19 Kasım öncesinde sınavı iptal etmesi gerektiğini belirterek, böylesi bir kararın eğitimde kaosu da engelleyeceğinin altını çizdi.
ANKARA