İklim zirvesi COP27’de, küresel iklim krizine acil olarak önlem alınmazsa Afrika başta olmak üzere birçok yerde gıda sorunuyla birlikte açlığın artacağı uyarısında bulunuldu
Küresel iklim krizi giderek artıyor. Afrika kıtası ise bunu en çok hisseden yerlerden biri. Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen iklim zirvesi COP27’de konuşan yetkililer, önlem alınmazsa iklim krizinin göç, doğal afetler ve gıdaya ulaşmakta ciddi sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
Zengin kaynaklar kullanılmıyor
AFP’ye konuşan BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) çevre ve iklim bölümü müdür yardımcısı Zitouni Ould-Dada, her 5 kişiden birinin yetersiz beslendiğinın görüldüğü Afrika’nın zengin kaynaklara sahip olmasına rağmen ham maddeleri başka ülkelerden temin etmesini eleştirerek, “Afrika’nın kendisi de zengin kaynaklara sahipken buğdayının yüzde 40’ını Rusya ve Ukrayna’dan getirmesi normal değil” dedi. Yetkili, “Küresel olarak yoksulluk ve açlıkla mücadele etmek için siyasi irade gerekir” vurgusunda bulundu.
‘Açlık artacak’
BM yetkilisi “Eğer acilen sert önlemler alınmazsa açlık artacak çünkü iklim değişikliği her yerde hissediliyor, Sudan gibi en çok tehdit altındaki bölgelerde daha da baskılayıcı” diye uyardı.Yılın önemli bir bölümünde boğucu sıcakların hakim olduğu ve bu yaz şiddetli yağışlar sonucu 150’ye yakın kişinin hayatını kaybettiği Sudan, dünyada küresel ısınmanın en fazla tehdit ettiği beş ülke arasında sıralanıyor.
İklim bağlantılı ilk savaş
Sudan’da savaş nedeniyle 2003’ten beri 300 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, 2 milyonu aşkın kişi göçe maruz kaldı. Gözlemciler bu savaşı, dünyada iklim bağlantılı ilk çatışma olarak ele aldı. O zamandan beri, hayvancılık veya su ve meraya erişim konusundaki kabile çatışmaları her yıl yüzlerce ölüme neden olmaya devam ediyor: BM’ye göre ocak ayından bu yana 800’den fazla kişi hayatını kaybetti ve 260.000’den fazla kişi yerinden edildi.
EKOLOJİ SERVİSİ