Dersim direnişinin öncüsü Seyît Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 85’inci yılında yapılan anmada, devlet arşivlerinin açılması ve katliam ile yüzleşilmesi talebinde bulunuldu
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim direnişinin öncüsü Seyît Rıza ve arkadaşlarını, idam edilişlerinin 85’inci yılında andı. Seyît Rıza Meydanı’nda düzenlenen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, birçok sivil toplum örgütü, aydın-yazar ve halk katıldı.
Ortak açıklamayı okuyan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ergin Tekin, 15 Kasım gününün yas ve matem günü olmadığına dikkati çekerek, hak ve hakikat için, kendi inancı, dili, kültürü, kimliği, toplumsal hafızasının yok edilmesi karşısında direncin, inancın sahibi olan seyitlerimizin tarihe söz ve vasiyetini yaptığı günün adı olduğunu dile getirdi.
‘Dersim’in hakikatini dara çektiler’
Dersim’in hak, yol ve halkın önderlerinin idam edilmesinin sebebinin Dersim’in soykırımlarla ve sahipsiz bırakılmak olduğunu ifade eden Tekin, katliamda yapılan zulümleri ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının idamını hatırlatarak, “Dersim halkının, inancını, dilini, tarihsel hafızasını kimliği ile birlikte dara çektiler. Gecenin karanlığı şafağa evrilirken, insanlık bir kez daha utandı” dedi.
Tekin açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Bu gün, bu toprakların sahipleri dili, kültürü, inancı için; asimilasyona, inkara, sürgüne ve ceza evleri dahil her türlü baskıya rağmen eşitlik ve demokrasi için direnmeye ve mücadele etmeye devam ediyor, edecektir. Demokratik halk cumhuriyetini inşa ederek, halkların ve inançların özgürlük bahçesini kurarak her kimliğin, her inancın özgür ve eşit olması için, yeni bir geleceği inşa etmek mümkündür. Seyitlerimizin mezar yerleri açıklansın. Kayıp kız ve erkek çocukların akıbeti açıklansın. Devlet arşivleri açılsın, hakikatle yüzleşilsin. Dersim 38, soykırım olarak kabul edilsin ve gerekleri yerine getirilsin.”
‘Yüzleşilsin’
Arından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “1937-1938 tertelesi, soykırımı, katliamı ne dersek diyelim bu topraklar, tarihsel bir haksızlığın, adaletsizliğin, zulmün ve büyük bir acının izlerini taşıyor. Yüzleşme talep ederken bunu söylüyoruz; Birçok toplum dünyanın her yerinde geçmişiyle yüzleşti, hakikatlerin ortaya çıkması için birçok mekanizme kuruldu ama bugün hala Türkiye’de Dersim adı kabul edilmiyor. Bu onurlu direnişe öncülük eden Seyît Rıza’nın mirası, bugün her yerde görülüyor. Kürt ve Kürdistan coğrafyasında toplumlar bu mücadeleyi tanıyor ve sahip çıkıyor” dedi.
DERSÎM