42 madencinin hayatını kaybettiği Bartın katliamına dair konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ihmalleri sıralayarak, kendilerinin değil Enerji Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu savundu
Alınmayan önlemler yüzünden göz göre yaşanan Bartın Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den itiraf gibi açıklama geldi.
Katliama ilişkin konuşan Bilgin, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, Amasra’da 42 işçisinin katledilmesinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) sorumlu olduğunu ima etti.
İşverenleri suçladı
Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı madenin patronu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, denetleyicisi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyken, sadece birkaç müdür tutuklanarak katliamın üzeri örtülmeye çalışılıyor.
Katliama ilişkin bilirkişi raporlarında sorunlar olduğunu söyleyen Bilgin, “İşçilerin soluk alması için ölçülen bir hava değeri var, bir de tehlike oluşturabilecek muhtelif partikülleri ölçmek için bir hava değeri var, onların ikisini birbirine karıştırmışlar” sözleriyle katliamın nasıl yaşandığını aktardı. Bilgin, AKP döneminde yaşama geçirilen “İşçi sağlığı ve iş güvenliğine” ilişkin düzenlemeyi de “Patronların ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi” sözleriyle eleştirerek, sorumluluktan kaçınmaya çalıştı.
Enerji Bakanlığı sorumluymuş
Bilgin, Çalışma Bakanlığı’nın sorumluluğunun müfettişler üzerinden tespit yapıp rapor hazırlamakla sınırlı olduğunu öne sürerek, 2015 yılında madene ceza keserek kapattıklarını ve böylece sorumluluklarını yerine getirdiklerini öne sürdü. CHP’li Yıldırım Kaya’nın, “Kim yeniden açtı” sorusuna Bilgin, işletmenin yargı kararıyla açıldığı söyledi.
Bakan Bilgin, “Sadece madeni işletmeye açmamışlar, madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar, dava devam ediyor” sözleriyle devletin işçileri nasıl katlettiğini anlattı. Bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarında ortaya koyduklarını savunan Bilgin, “MAPEG denilen Enerji Bakanlığı bünyesinde olan yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin bilinmesini isterim” diyerek sorumluluğu MAPEG ve Enerji Bakanlığı ile sınırlı tutmaya çalıştı.
Kaynak: ETHA