Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, tarihi Dara Antik Kenti’ni betonlaşmaya açacak imar planına onay verdi
Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, kentin en önemli tarihi bölgelerinden biri olan Dara Antik Kenti’ni betonlaşmaya açacak bir karara imza attı.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, 22 Temmuz 2022 tarihinde Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Kayyumu Mahmut Demirtaş başkanlığında, “Büyükşehir Belediye Meclisi” adı altında kayyum bürokratlarının katıldığı toplantıda, Dara Antik Kenti SİT alanı sınırında bulunan alanın İmar Planı değişikliği görüşüldü.
Tarım alanlarından oluşan ve Antik kente sıfır noktada bulunan 74 bin 682 metrekarelik S.A. isimli şahsa ait 154 ada 3 Nolu parsel için yapılan başvuru üzerine alınan kararda söz konusu arazinin imar değişikliği oybirliğiyle kabul edildi.
Bakanlık ‘sakınca’ görmedi
Karar Dara Antik Kenti’nin çevresinde emsal oluşturacağı ve bölgenin tamamının imara açılacağı endişesi yaratan kararla birlikte söz konusu arazinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin onaylanmasına karar verilirken, 1/1000 Ölçekli Nazım İmar Planının yapılması için de dosya Artuklu Belediyesi’ne gönderildi. Artuklu Belediye Meclisi’nde önümüzdeki günlerde görüşülmesi beklenen imar değişikliği için devlet kurumlarının tamamından da onay alınması dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü de bölgenin imara açılmasında sakınca görmedi.
Statüsü değiştirilmedi
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, imara açılan bölge için bildirdiği görüşünde, “Mêrdîn-Sêrt-Êlih-Şirnex-Colemêrg Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda (1/100000 Ölçekli Plan) söz konusu 153 ada 4 Nolu parsel Tarım Arazisi Alanı olarak planlanmıştır” derken, alanın Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planının bulunmadığını belirtti. Ayrıca alanın Tarım Arazisi statüsü değiştirilmeden alınan kararla imara açıldığı görüldü.
MARDİN