“Haysiyet Vertigosu” adlı oyun Ankara’da izleyiciyle buluştu. Oyun, artan otoriter rejimlerde ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dikkati çekiyor
Fikir Sanat Atölyesi Derneği (FİSA) ve FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin başlattığı “Haysiyet Meselesi” adlı çalışma kapsamında “Haysiyet Vertigosu” adlı oyun Tatbikat Sahnesi’nde Ankara’da izleyiciyle buluştu. Pek çok sayıda gazetecinin, insan hakları savunucusunun da katıldığı oyun ifade özgürlüğüne yönelik baskılara dikkati çekiyor.
Belgesel olarak yayımlanacak
Nilüfer Kent Tiyatrosu-Mitos Boyut Tiyatro Yayınları işbirliği ile düzenlenen Sahne Eserleri Yarışmasında birincilik ödülü alan A. Selçuk Atalay’ın yazdığı, Mehmet Ali Nuroğlu’nun yönettiği oyun performatif okuma tiyatrosu şeklinde sahnelendi. Ayça Eren, Eren Oray, Hazan Kübra Hazan, İpek Türktan ve Tanzer Hacıraifoğlu’nun oynadığı oyun aralık ayında bir belgesel/tiyatro filmi olarak da yayımlanacak.
Özgürlük alanlarının daralması işlendi
“Haysiyet Vertigosu” dünyada giderek artan otoriter rejimler altında orta sınıftan insanların yaptıkları hayat tercihleri ve bu tercihlerin sonuçları üzerine kurulmuş bir oyun. İnsanlar her anlamda özgürlük alanlarının daraldığı bir bağlamda, hayatlarını, statülerini korumak için çabalar ve bu zor süreçte kaybettiklerinden dolayı acı çekerler. Oyun, Arthur Miller’in “Cadı Kazanı” adlı oyununun geçtiği, bağnazlığın hakimiyeti altında insanların cadı ilan edilerek yakıldığı Salem Kenti’nden esinlenerek seçilen “Salem Ülkesinde” geçiyor. Oyunun geçtiği ülke her ne kadar bugünün Türkiye’si değilse bile karakterler de hakikati ortaya çıkarmak için çabalayan ve haklara sahip olma hakkını savunan insanların maruz kaldığı şiddet, baskıyı olağanlaştıran, umutsuz, eyleme geçemez halde bırakan haysiyet kırıcı pratikler de oldukça tanıdık. Bu pratikler en temel yaşama çabamız içerisinde hepimizi otosansürden, mesleki ilkelerden vazgeçmeye, yalnızlaşmaktan, fiziksel ve ruhsal sağlığını kaybetmeye kadar görünür ve görünmeyen pek çok tahribata maruz bırakıyor.
HABER MERKEZİ