ÇHD’li avukatların yargılandığı davada söz alan avukat Selçuk Kozağaçlı, kendilerinin tutuklanmasıyla hukuk mücadelesinin bitirilemeyeceğini söyledi
Tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarının duruşması 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye deva ediyor. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Oya Aslan’ın tutuklu yargılandığı dava Silivri Hapishane Kampüsü 1’de başladı.
Çok sayıda baro ve sivil toplum örgütü ile HDP ve CHP milletvekilinin takip ettiği davada söz alan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, çok sayıda avukatın kendilerine destek verildiğini belirterek, “Tahir Elçi dosya başlandığından beri hep aramızdaydı. O da katledildi. Kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı anıyoruz. Hepsi bu dosyanın avukatlarıydılar. İyi ki varlar, iyi ki bu işi yapıyoruz” dedi.
Herkes için konuşacağız
Ancak dün meslektaşlarıyla bir araya gelebildiklerini ve son on beş günü Amasra maden katliamının evraklarını incelediklerini söyleyen Kozağaçlı, “Gelip bana dediler ki ‘ATK raporunu inceledik, bizce savunma yapmamalısın. Ortaya çıkan mesele, değil savunma yapmaya, bir yargılama yapmaya imkan vermiyor. Dosya çöktü tamamen’ dediler. Dosyanın bu şekilde çökmesine benim rızam yok. 10 yıldır biriktirdiklerimi mahkeme heyetine anlatmadan vazgeçemeyiz” dedi. Kozağaçlı,”Burada bulunmamızın, ölü veya sağ, yoksullarla ilgisi var. Biz avukatız: Kendimiz için asaleten ve konuşamayanlar için vekâleten konuşacağız” dedi.
Bizi tutuklayarak madenci öldüremezsiniz
Her şey hakkında toplatılma kararı verildiğini belirten Kozağaçlı,”Derneklerimizin, bürolarımızın ve evlerimizin basılmasından itibaren 2 ay eksikle 10 yıl geçmiş. 18 Ocak 2013 tarihinde Beyrut’tan yaptığım basın açıklamasında önce neden böyle bir saldırının hedefi olduğumuzu anlatıp; yaptığımız işleri, yürüttüğümüz davaları sıralayan bir liste sunduktan sonra şöyle söylemişim: ‘Bizi tutuklamak mı istiyorsunuz? Savcılıklarda ve mahkemelerdeki hukukçu profili bu iken elbette yapabilirsiniz. Ama biz tutuklandık diye bu işler yapılmaz sanıyorsanız çok yanılırsınız. Bizi tutuklayarak madenci öldüremezsiniz. Biz oraya gider onları tespit eder, cezalandırılmalarını sağlarız” diyerek bürosuna mühür yapıldığını ancak mührü söktüğünü söyledi.
Hukuk diye bize yutturamazsınız
Tutuklanan ne ilk ne de son avukat olduklarını belirten Kozağaçlı, “Bizi tutuklamakla falan olmaz o iş. Bunu hukuk diye bize yutturamayacaksınız. Bu davada bizi tutukladılar, dövdüler, mallarımıza el koydular, yağmaladılar. Bunların hepsi suç. Burada bir numara yapmanız lazım. ‘Hürriyeti tahdit’ eyleminizi ‘gözaltı’ diye yutturmanız lazım. Yağma fiillerinizi ‘arama ve el koyma’ diye yutturabilirdiniz. Beceremediniz bunları” dedi.
Duruşmaya ara verildi.
İSTANBUL