KDP ile YNK arasında ‘Irak Cumhurbaşkanı adaylığı’ krizi sürerken, YNK’nin adayı Dr. Berhem Salih, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’yi ziyaret etti. Barzani, ardından yaptığı açıklamada oylama şartı koydu
Irak parlamentosu Pazartesi günü yeni cumhurbaşkanını belirlemek için toplanacak. Bu makam geleneksel olarak Kürtlere veriliyor. YNK ile KDP arasındaki anlaşmaya göre de, cumhurbaşkanlığı YNK’ye, bölge başkanlığı ise KDP’ye bırakılıyor. Bu seçimlerde ise durum değişti. KDP ilk kez kendi cumhurbaşkanı adayını belirledi. YNK’nin adayı Dr. Berhem Salih, Bağdat’taki oylama öncesi krizi çözmek için KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Ziyaret ardından Barzani adına yapılan yazılı açıklamada, “Kürdistani tarafların bir aday üzerine ittifak kurmalarından” yana olduklarını ama YNK’nin kendi adayını açıklaması ardından durumun değiştiğini belirtti.
YNK’yi sorumlu tuttu
Barzani’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Sayın Dr. Berhem Salih Cumhurbaşkanlığı konusunu görüşmek üzere bugün bizi ziyaret etti. Dr. Berhem Salih’e saygı duymakla birlikte Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürdistan halkının siyasi hakkı ile ilgilidir. Sadece belli bir şahıs ve parti ile değil Irak’ın bütün bileşenleri ve Kürdistan halkı ile ilgilidir. Bütün Kürdistani tarafların ortak bir adayda anlaşması bizim için daha iyi olurdu. Ancak YNK adayını tek taraflı olarak açıkladı ve ardından diğer Kürt partileri ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) de kendi adayını açıkladı. Şu anda konunun açıklığa kavuşturulması için Kürdistani tarafların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi gerekir. Bağdat’taki Kürdistani grupların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi bizim için daha iyi olacaktır. Bağdat’taki Kürdistani tarafların çoğunluğunun oyunu alan kişinin Kürdistan’ın cumhurbaşkanı adayı olması ve diğer tarafların da Bağdat’taki Kürdistani grupların kararına saygı duymasını umuyorum.”
Normalleşme gerekiyor
Ziyarete ilişkin Berhem Salih’in ofisinden de yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, tek bir adayın belirlenmesi için Federe Kürdistan’daki siyasi durumun normale dönmesi gerektiğine vurgu yapılarak, şu ifadeler kullanıldı: “Her ne kadar Irak Cumhurbaşkanlığı hakkı Kürdistan halkına ait ise de adayın Kürdistani güçler tarafından belirlenmesi için zamana ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için Kürdistan’daki siyasi durumun normalleşmesi gerekiyor. Bazı Kürt partileri bu süreçte bir araya gelmeye karşı. Ayrıca sadece YNK ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı yok. Partilerle ilgisi olmayan adaylar da bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Kürdistan ile birlikte bütün Irak halkını temsil ettiği için parlamentonun son kararı vermesi gerekiyor. Bize göre bu partiler arasındaki paylaşımın kırılması bir adım ve demokratik bir taleptir.”
HEWLER