Eğitim emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yoksulluğa karşı tüm Türkiye’de iş bıraktı
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler iş bıraktı. Eğitimcilerin başlıca talepleri arasında ÖMK’nin iptal edilmesi ve maaşların arttırılması var.
14 sendika birleşti
Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-SEN ve Engelsiz Eğitim Sen olmak üzere 14 eğitim sendikasının, öğretmenleri ünvanlara bölüp eşitsizlik yaratan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı oluşturduğu Eğitim Sendikaları Güç Birliği, geçtiğimiz günlerde bir araya gelip 2 Kasım’da iş bırakma eylemi kararı almıştı.
Grev pankartları asıldı
İş bırakma eylemi kapsamında bazı okullarda dün akşam saatlerinde bazılarında ise sabah saatlerinde bu iş yerinde grev var pankartları asıldı. Bazı okullarda ise öğretmenler grev halayına çıktı. Öğretmenler öğle saatlerinde ise açıklamalar yapacak.
İstanbul
Kartal’da iş bırakan Eğitim Sen üyeleri Neyzen Tevfik Meydanı’nda buluştu. Aynı alana gelen Eğitim-İş üyesi öğretmenler de alanda alkışlarla karşılandı. Birlikte fotoğraf çektiren öğretmenler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları attıktan sonra sendikalarının açıklama yapacakları alanlara doğru yola çıktı.
Çemberlitaş’ta buluşan eğitimcilerin önünü ise polis kesti. Bunun üstüne öğretmenler ablukanın kalması için oturma eylemine geçti.
“Halay çekilmesine zemin oluşturulması” gerekçesiyle davulcu ve zurnanı gözaltına alındı. Polis davulu da kırdı. Davulcu ve zurnacıyla birlikte gözaltına alınan öğretmen Engin Büyükşahin serbest bırakıldı.
Abluka içinde açıklama yapan Eğitim-Sen İstanbul 9 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev, ÖMK’ya karşı her alanda mücadeleyi yürütmeye devam edeceklerinin altını çizdi ve polis ablukasına tepki olarak basın açıklaması yapmayacaklarını açıkladı.
Eğitim-İş Bakırköy’de açıklama yaptı
Eylemlerden birinin adresi Bakırköy Meydanı oldu. Eğitim-İş’in çağrısı ile Bakırköy Özgürlük Meydanında bir araya gelen öğretmenler ellerinde “Öğretmenler değil, ücretler yetersiz”, “Emekçiyiz, köle değiliz”, “Kariyer basamaklarına hayır” dövizleri; dilleriden “Sınav-ünvan değil, saygı istiyoruz”, “Kariyer basamaklarına hayır”, “Öğretmeniz haklıyız kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları ile öğretmenleri ayrıştıracak uygulamalara hayır dedi.
Ankara
Ankara’da eğitim emekçileri Ulus Meydanı’nda buluştu. Eğitimciler burada taleplerini dile getirdikleri sloganlar attı.
Buluşmada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: “Bugün ders zili çalmadı. Bugünkü ders alanlarda. Büyük bir halk eğitimi dersi var bu alanlarda” ifadelerini kullandı.
İzmir
İzmir’de iş bırakan eğitim emekçileri, Konak’ta bir araya geldi. Çok sayıda öğretmen ‘Zafer direnen emekçnin olacak’ sloganları attı.
Kocaeli
Kocaeli’de Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Eşit Haklar Sendikası üyesi öğretmenler saat 10.30’ta İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde toplandı, okulun kapısına grev pankartını astı. Öğretmenler okul önünden İzmit Kent Meydanı’na “Susma haykır, ÖMK’ya hayır” sloganlarıyla yürüdü.
Bursa
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere; ekonomik talepler ile öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına karşı bir araya gelen öğretmenler Bursa‘da iş bıraktı. Eğitim Sen Kestel temsilciliği okullara, “Bu işlerinde grev var” pankartı asarak okullarından Kestel Meydanına inerek açıklama yaptı.
Şırnak
Eğitim Sen Şırnak Şubesi, 1 günlük iş bırakma eylemi yaparak, KESK binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda eğitim emekçisinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri de açıklamaya katıldı. “Eğitim emekçilerini ayrıştıran haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen ÖMK iptal edilsin” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Şırnak Şube yöneticisi Adnan Şenbayram, ÖMK’nin iptalini istedi. Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganıyla sonlandı.
Diyarbakır
Diyarbakır’da iş bırakan eğitim emekçileri, Ali Emiri İlkokulu’nun önünde bir araya gelerek, Şeyh Said Meydanı’na kadar yürüdü. Eyleme KESK’e bağlı sendikalar, DİSK, HDP, TİP, EMEP ve CHP de destek verdi. Kürtçe “Anadilde eğitim bütün halkların hakkıdır” pankartı açan emekçiler, sık sık “Bijî berxwedana kedkaran”, “Perwerdehiya ziman mafê me ye” ve “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. Amed Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, ortak talepleri sıraladı.
Mersin
Mersin’de eğitim emekçileri, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. Eğitim emekçilerinin taleplerini içeren dövizler açıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP, Halkevleri, Emek Partisi (EMEP) ve birçok sivil toplum örgütü de eyleme destek verdi. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yıllardır eğitim emekçilerinin insanca yaşam ve ücret talebinin MEB tarafından yok sayıldığına işaret ederek, ÖMK’nin iptalini istedi. Eğitim emekçileri açıklama sonrası halaya durdu.
Antalya
Antalya’da da eğitim emekçileri, Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelerek, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca “Çapulcu değil öğretmeniz biz”, “ÖMK iptal edilsin” ve “AKP yasanı al başına çal” şeklinde sloganlar atıldı. Eğitim Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, eğitim emekçilerinin taleplerini sıraladı.
Mardin
Eğitim Sen Mardin Şubesi üyesi eğitim emekçileri, yürüyüş düzenleyerek açıklama yaptı. Sendika binası önünde toplanan eğitim emekçileri, DEDAŞ Parkı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında “Bijî berxwedana kedkaran” sloganı atıldı. Yürüyüşün ardından parkta halaya duran eğitim emekçilerine, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile Barış Anneleri de destek verdi. Eğitim Sen Mardin Şube yöneticisi Sümeyra Oğur, “Yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir” dedi. Açıklama sloganlar ve alkışlar eşliğinde sona erdi.
Dersim
Eğitim Sen Dersim Şubesi, çok sayıda eğitim emekçisinin katılımıyla Sanat Sokağı’nda Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atan emekçiler, “Mesleğimiz onurumuz, geleceğimiz için iş bırakıyoruz” pankartı taşıdı. Yürüyüş sonrası Seyit Rıza Meydanı’nda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, ortak metni okudu.
İstanbul
İstanbul’da saat 12.00’de İstanbul’da Cemberlitaş Meydanı’nda toplanan öğretmenlerin, basın açıklaması için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüşünü polis engelledi.
Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, “Çemberlitaş’ta toplanarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş yapmak isteyen öğretmenlere yönelik abluka devam ediyor. Bu abluka bir an önce kaldırılmalı, demokratik hakkımız daha fazla engellenmemeli!” denildi.
Yürüyüşlerini izin verilmeyen öğretmenler, polis engeline tepki göstererek basın açıklaması yapmadı ve metni yırtıp attı.
Çemberlitaş'ta toplanarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyüş yapmak isteyen öğretmenlere yönelik abluka devam ediyor. Bu abluka bir an önce kaldırılmalı, demokratik hakkımız daha fazla engellenmemeli!#öğretmeneylemde pic.twitter.com/6mAyeraHFV
— Eğitim Sen (@egitimsen) November 2, 2022
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın aktardığına göre, Çemberlitaş meydanında halay çeken öğretmenlere polis müdahale etti. Eğitimciler, gözaltılara tepki gösterdi ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
Polis Amiri Hanife Zengin, eğitimcilerle yapılan müzakerede, “arkadaşlarınızı ben gözaltına almadım. Davul ve zurnayla basın açıklaması olmaz. Birinci üniteden onuncu üniteye geçmeyin hocam” ifadelerini kullandı. Bir başka amir ise, “Buradan bir adım attırmam. Açıklama yapacaksanız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne çağrı yapın. Buraya çağrı yaparak oraya yürüyemezsiniz. Yürütmem” dedi.
Eğitimciler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürümesine izin verilmemesi üzerine Çemberlitaş Meydanı önünde oturma eylemi başlattı. “Halay çekilmesine zemin oluşturulması” gerekçesiyle davulcu ve zurnacı gözaltına alındı. Polis davulu da kırdı. Davulcu, zurnacı ve gözaltına alınan öğretmen serbest bırakıldı.
Talepler neler?
Bugün bir günlük iş bırakma eylemi yapan eğitim emekçilerinin talepleri şunlar:
- 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
- Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
- Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
- Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
- Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
- Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
- Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.
Kaynak: Evrensel