Şengal Demokratik Özerk Meclisi yaptığı toplantının ardından çıkan sonuçlara dair açıklama yaptı, açıklamada mücadele vurgusu yapılırken Irak hükümeti ile müzakerelere açık olunduğu vurgulandı
Şengal Demokratik Özerk Meclisi dün tüm üye ve kurumlarıyla gerçekleştirdiği toplantının sonuçlarına dair açıklama yaparak, Yeni oluşturulan Irak Hükümeti’nde Şengal Özerk Yönetimi’ni tanıma çağrısı yaptı.
Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan Şehitliği’nde yapılan toplantının gerçekleştirilen toplantıya dair konuşan Aşiretler Heyeti Başkanı Nayif Şemo,“Toplantımızı hassas bir süreçte gerçekleştirdik. Bu süreçte bölgemizde şiddetli bir savaş yaşanıyor. Bu savaşta en çok acı çekenler, hâkim güçlerin zulmüne uğrayan, bugüne kadar haklarını kazanamayan kadın ve çocuklardı” dedi.
Sessizlik ortaklıktır
Bu saldırılara karşı dünya çapında bir sessizlik olduğunu ve Êzidi halkı olarak bu sessizliği bir ortaklık olarak gördüklerini belirterek, gerçekleştirdikleri toplantıda Irak Hükümetine ilişkin değerlendirmeler de yaptıklarını belirterek Şemo, “Irak uzun süredir siyasi, sosyal ve ekonomik bir krizin içinde. Yeni hükümet kurma çalışmaları da sürüyor. Yeni Irak Hükümeti halkın çıkarlarını göz önünde bulundurmalıdır. Hükümetin amacı demokratik ve birleşik bir Irak’ın kurulması olmalıdır” diye belirtti.
Müzakereler sürecek
Irak Hükümetinin Şengal halkının isteklerine saygı duyması ve Irak anayasası çerçevesinde meşru haklarını yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekilen Şemo, “Demokratik bir Irak ve bağımsız bir Şengal temelinde, yeni hükümet ve Irak’taki tüm siyasi taraflarla müzakerelerimizi sürdüreceğiz” dedi.
Şengal Demokratik Özerk Yönetimi yaptığı açıklamada, geleceği ve içinde bulundukları durumu değerlendirdiklerini ve duruma ilişkin öneri ve planlarının olduğunu da ifade ederek şu maddeleri saydı:
“* Şengal, Irak’ın bir parçasıdır. Ancak öyle bir kültüre ve inanca sahip ki, her zaman katliamlara maruz kalmış ve korunmamıştır. Bu yüzden Demokratik Özerkliği Şengal için temel çözüm olarak görüyoruz.
* Bağdat ile Hewlêr arasında 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan Şengal anlaşması derhal iptal edilmelidir. Artık Êzidi ve Şengal halkına sorulmadan Şengal’e yönelik hiçbir anlaşma yapılmamalı ve dayatılmamalıdır.
* Irak ve Şengal’in birliği ve istikrarı için, biz Şengal Özerk Yönetimi olarak Irak’ın yeni cumhurbaşkanı ve hükümetiyle müzakere etmeye ve demokratik bir çözüm temelinde ortaklığımızı geliştirmeye hazırız.
* Irak Parlamentosu’ndan Êzidi halkının parlamentodaki temsilini artırmasını talep ediyoruz.
* Kutsal topraklarımız Şengal’e yönelik gerçekleştirilen ferman nedeniyle göçe mecbur bırakılan tüm Êzidi halkımıza geri dönme çağrısında bulunuyoruz.
* Sincar’ın Özerkliği için Avrupa’daki Êzidi topluluğumuz başta olmak üzere tüm dünyaya dağılmış tüm Êzidileri uluslararası alanda gerekli her şeyi yapmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.
* Türk devletinin özelde Şengal’e olmak üzere Irak’a yönelik hava saldırılarına karşı BM, ABD ve Irak’a hava sahasını kapatma çağrısında bulunuyoruz. 2014 fermanını soykırım olarak kabul eden devletler başta olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunu bu konuda özel bir tavır ve çaba göstermeye davet ediyoruz.”
HABER MERKEZİ