MA ve JINNEWS muhabirlerinin gözaltına alınmasına Şırnak ve Ankara’da tepki gösterildi
MA ve JINNEWS muhabirlerine yapılan operasyonla alınan 10 gazetecinin gözaltıları devam ederken, gazetecilere destek ve operasyona tepkiler sürüyor. Şırnak Uludere’de DBP, HDP ve TJA tarafından gazetecilerin gözaltına alınması protesto edildi. Meydan Çeşmesi’nde yapılan açıklamada söz alan JINNEWS muhabiri Sema Çağlak , “Bu baskıların temel amacı Özgür Basın’ın sesini kısmaktır. Fakat Özgür Basın emekçileri Apê Musa’dan, Gurbetelli Ersöz’e, Nijiyan Erhan’dan, Deniz Fırat’tan aldığı mirasla asla hakikatten taviz vermedi” dedi.
Özgür basın hakikati izliyor
Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, “Eğer Özgür Basın karanlığa mahkûm edilirse yaşam da karanlığa mahkûm edilir. Özgür Basın faşizmin pençeleri altında her geçen gün artan baskı ve saldırısına maruz kalıyorsa, demokratik siyaset mücadelesi de tehlikededir. Çünkü Özgür Basın hakikati izliyor. Her insanın hakikate ulaşma hakkı vardır” diyerek gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
Sansürün uygulamasını gördük
HDP Batman İl Örgütü de , il binası önünde gazetecilerin ve kimyasal silah saldırılarına dair yaptığı açıklamalar nedeniyle hedef gösterilen TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasına dair açıklama yaptı.
Açıklamada konuşan HDP milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, “Biliyorsunuz ki bu bir ay içinde basının ve bütün toplumsal muhalefetin bütün karşı çıkışlarına rağmen ‘Sansür Yasası’ yürürlüğe girdi. Bundan sonra iktidarın ‘doğru değil’ dediği her bilgiyi paylaşan her yurttaş, her basın emekçisi iktidarın istediği zaman gözaltına alınabilecek. Ve biz bunun ilk uygulamasını yasanın henüz yürürlüğe girdiği günlerde öğrenmiş olduk” diye konuştu.
Gerçeği dile getirdi
Fincancı’nın gözaltına alınmasına da değinen Tiryaki, Fincancı’ya karşı önce linç kampanyası yürütüldüğünü belirterek, “Şebnem hoca ne için gözaltına alındı? Sadece bir gerçeğin altını çizdiği için, bir gerçekle ilgili soru sorduğu için gözaltına alındı. Neydi o gerçek? TSK’nin Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullandığı iddialarıydı. Bu iddiayı bir adli tıp uzmanı olarak, bir hekim olarak, bir insan olarak dile getirdi. Her zaman yaptığı gibi bir konuda sadece soru sordu ve o sorunun karşılığı linç edilmesi oldu. O sorunun karşılığı hedef gösterilmesi oldu, o sorunun karşılığı gözaltına alınması oldu” diye konuştu.
Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına tepki gösteren Tiryaki, şunları söyledi: “Hiçbir şekilde bu ülkede yaşayan hiçbir yurttaş, hiçbir Kürt, hiçbir demokrat, kendine insanım diyen hiç kimse kimyasal silah kullanımına evet demeyecek, bizler de evet demeyeceğiz” diyerek duyarlı herkesi tepki göstermeye çağırdı.
Gazetecilerin fotoğrafları Ankara sokaklarında
Gazetecilerin gözaltına alınmasına bir tepki de Ankara’dan geldi. Alınteri gazetesi üyeleri, gözaltında tutulan gazetecilerin fotoğraflarını kentin çeşitli noktalarına asarak, serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Mithatpaşa Caddesi ve Doksanaltılar Köprüsü’ne gazetecilerin fotoğraflarını asan Altınteri Gazetesi üyeleri, gazetecilerin sesini ve gerçeklerin üstünü kapatmaya çalışanlara karşı Özgür Basının susmayacağını astıkları pankartlarla duyurmaya çalıştıklarını kaydetti. Özgür Basın çalışanlarıyla her zaman dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Alınteri Gazetesi üyeleri, Özgür Basının kaleminin yerde kalmayacağını, faşist düzenin kalemini hep birlikte kırılacağını söyledi ve “Dayanışma yaşatır” mesajı verdi.
HABER MERKEZİ