Türk-İş’in yaptığı araştırmalar ekonomik krizin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Yoksulluk sınırı asgari ücreti katlayarak 24 bin lirayı aştı
Türkiye’de ekonomik kriz gün geçtikçe daha çekilmez bir hale gelirken sendikalarda yoksulluk araştırmaları ile bu durumu gözler önüne sermeye devam ediyor.
Asgari ücretin enflasyon karşısında eridiği bu günlerde gelen zamanlarla nefes alamayan yurttaş ise krizin etkilerini hafifletmek için yaşamsal ihtiyaçlarından vazgeçiyor. Öte yandan iktidar ise krizin çözümü noktasında her hangi bir adım atmıyor. Üstelik Merkez Bankası’nın faiz kararları halkı daha çok yoksullaştırırken girdi fiyatlarının artmasına neden olmakta.
Yapılan araştırmalara göre yoksulluk sınırı asgari ücretin 5 katına yaklaştı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Ekim 2022 sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, ekim ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’, asgari ücretin bin 925 TL üzerinde, 7 bin 425 lira oldu. Bir önceki eylül ayında bu tutar 7 bin 245 liraydı.
Yoksulluk sınırı 24 bini aştı
Gıdadan giyime, konuttan ulaşıma, eğitimden sağlık ve benzeri ihtiyaçlara kadar yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen dört kişilik bir ailenin “Yoksulluk sınırı” ise 24 bin 185 TL olarak açıklandı. Bu tutar bir önceki ay 23 bin 600 lira olarak hesaplanmıştı. Türk-İş, bekar bir çalışanın ‘Yaşama maliyeti’ni ise aylık 9 bin 705 lira olarak belirledi.
Gıda enflasyonu yüzde 135
Türk-İş’in araştırmasında bir diğer kalem “mutfak enflasyonu”ndaki değişim oldu. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,48 oranında gerçekleşti. Son 10 aylık gıda enflasyonundaki değişim oranı ise yüzde 81,19 olarak hesaplandı. Son bir yıldaki gıda enflasyonu ise yüzde 134,77 olarak kayıtlara geçti.
Türk-İş’in verilerine göre bir ayda peynir fiyatları yüzde 12, yoğurt fiyatları yüzde 15 arttı ve yoğurdun kilogram fiyatı ilk kez 30 TL’yi geçti. Bir aylık dönemde dana etinin fiyatı artarken kuzu eti fiyatı ise geriledi. Tavuk etindeki zam oranı yüzde 9 oldu. Bir aylık dönemde pirinç yüzde 8, makarna yüzde 9, tereyağı yüzde 11, çay ve bal da yüzde 11 zamlandı.
HABER MERKEZİ