Güneşin doğuşuyla güne başlayıp batışına kadar çalışarak geçimini sağlamaya çalışan ev emekçisi Macide Varhan, ‘Dışardan ürün alamadığımızdan, gıda ihtiyaçlarımızı bağ bahçemizden karşılamaya özen gösteriyoruz’ dedi
Kadın emeğinin sömürüldüğü ataerkil sistemde, kadının emek mücadelesi yaşamın her alanında kendini gösteriyor. Evde, işte, sokakta ve bulunduğu her alanda tüm bu ayrımcı ve eşitsiz uygulamalara karşı doğa ile iç içe yaşayan kadınlar zorlu bir mücadele yürütüyor. Yaşam alanını ekoloji ile birleştirerek bulunduğu alanı zengin kılan sayısız kadından biri de Macide Varhan (43). Yaklaşık 30 yıldır Van’ın Kıratlı (Lamizgirt) köyünde yaşayan Varhan, kadının emeği ve gücünün önemine işaret ediyor. Sabahın erken saatlerinde uyanarak, yaşama emek vermeye başlayan Varhan, gün içerisinde hayvancılık ve tarım ile ilgileniyor.
Güneşle başlayan gün!
Güneşin doğmasıyla güne başladığını dile getiren Varhan, günlük işlerini planlayarak çalışmaya başladığını belirtti. Ekolojik düşünce temelinde bir yaşam süren Varhan, hayvanlarla da iyi bir ilişki yakaladığını anlattı. Güne hayvanlarla temas kurarak başladığını kaydeden Varhan, “Erken saatte uyanıyorum. İnekleri sağıp, elde ettiğim sütü sütçüye satıyorum. Aynı zamanda sattığım sütle evin ihtiyaçlarını karşılıyorum. Organik beslenmek çok önemli. Bu nedenle tamamen organik süt satıyorum. Hem doğal bir şekilde üretmek hem de bunu doğal bir şekilde satmak beni mutlu ediyor” dedi.
Her mevsimin zorluğu var
Her mevsimin bir zorluğu olduğunu vurgulayan Varhan, hayvancılığın yanı sıra bağ bahçe işleri ile de ilgilendiğini söyledi. Özelde kış aylarının zorluğuna dikkat çeken Varhan, “Kış ayları genellikle soğuk ve zahmetli geçiyor. Yaz ayları ise bağ bahçemizi biçip topluyoruz. Ama yaz aylarının üzerimizdeki yükü daha fazla. Çünkü hem evle hem hayvanlarla hem de bağ, bahçeyle ilgileniyorum. Vaktim dolu dolu geçiyor” diye ekledi.
En kötü dönem
Köy yaşamının güzelliğine dikkat çeken Varhan, köyün avantajlı yanlarını sıraladı. İstediği her şeyi kendi emeğiyle elde edebildiğine işaret eden Varhan, sözlerine şöyle devam etti: “Köyde bağ bostanımı ekip biçiyorum. Birçok besin kaynağını el emeğiyle elde edebiliyorum. Köydeki yurttaşlar da kendi emekleriyle kendileri ekip biçiyorlar. Meyve, sebze, bağ, bostanla kendimiz ilgilenip yetiştiriyoruz. Bir diğer besin kaynağımız hayvancılık. Beslediğimiz hayvanlardan süt, peynir, yoğurt elde ediyorum. Temel besin kaynaklarını dışardan almak yerine kendimiz üretip tüketiyoruz. Hem ekonomik açıdan hem de sağlık açısından kendimiz üretmeyi tercih ediyoruz. Fiyatlar zaten fazlasıyla yüksek. Ekonomik krizin en kötü dönemini yaşıyoruz. Dışardan ürün alamadığımızdan, gıda ihtiyaçlarımızı bağ, bahçemizden karşılamaya özen gösteriyoruz.”
VAN-JINNEWS