PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 19 aydır haber alınamadığı gibi ağırlaştırılan tecrit koşullarına karşı yüzlerce avukatın başvurusu da cevapsız bırakıldı
Uluslararası güçlerin ortaklığı ile 15 Şubat 1999 Türkiye’ye getirilen ve o günden bu yana ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 19 aydır haber alınamıyor.
Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri ile en son 7 Ağustos 2019’da görüşürken, ailesi ise 25 Mart 2021’de Öcalan’ın, sağlık ve güvenliğiyle ilgili kamuoyunda yaşanan kaygılar üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. 4 buçuk dakikalık kesintili telefon görüşmesi Öcalan’ın 24 yıllık tutukluluk süresi boyunca yaptığı 2’nci telefon görüşmesi olurken, yapılan bu kısa görüşmenin ardından bir daha Öcalan’dan haber alınamadı. Türkiye’nin kendi hukuk kurallarına dahi uymadığı ve İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere 4 tutuklu avukat, aile görüşü ve telefon, mektup gibi yasal olan hiçbir hakkını kullanamıyor.
Bu durum hem siyasi hem hukuki
MA’dan Ergin Çağlar’ın haberine göre, Abdullah Öcalan son olarak kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı kesintili telefon görüşmesinde yaşadığı hukuksuzluğu tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir.”
274 sonuçsuz başvuru!
Asrın Hukuk Bürosu, kesintili telefon görüşmesi sonrası Abdullah Öcalan ile görüşmek için birçok başvuruda bulundu. Son görüşmeden sonra Abdullah Öcalan ile görüşmek için avukatları 203, aile ve vasisi ise 71 bir başvuru yaptı. Ancak hiçbir başvuru sonuç vermedi. Bu süreçte ayrıca Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların, aile ve avukatları ile yüz yüze görüşmelerinin sağlanması için Bursa İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusu yapıldı. İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı, 3 aylık aile ve 6 aylık avukat disiplin cezalarını gerekçe göstererek, başvuruları reddetti. Avukatlar, Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalara ilişkin Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, İnfaz Hakimliği’nin “usul ve yasaya aykırı bir şey görülmediği” gerekçesiyle avukatların itirazının reddine karar verdi.
AYM’ye taşındı
Avukatlar, hakimliğin ret kararı sonrasında 12 Mayıs’ta aile ziyaretlerinin “hukuksuz” disiplin cezalarıyla engellenmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM, 12 Ocak tarihinde avukatların yaptığı bu başvuruyu, “Başvuru dosyasında yer alan bilgiler ve Ceza İnfaz Kurumu tarafından Anayasa Mahkemesine gönderilen bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirildiğinde başvurucuların sağlık hizmetlerine erişim imkanına sahip oldukları, ziyaretçileriyle ve avukatlarıyla görüşmelerine kısıtlamalar getirildiği, ceza infaz kurumunda tutulma nedeniyle yaşamlarına ya da maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlikenin ortaya çıktığına dair bilgi ya da bulgunun olmadığı anlaşılmıştır. Açıklamanın gerekçelerle başvurunun İçtüzük’ün 73. maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca bölüme gönderilmesine yer olmadığına karar verilmiştir” iddialarıyla reddetti.
775 avukat başvurdu
Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulardan haber alamama durumu hukuk örgütlerini harekete geçirdi. Aralarında Özgürlük için Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) de olduğu hukuk örgütleri, Abdullah Öcalan ile görüşülmesi için imza kampanyası başlattı. 29 baroya kayıtlı 775 hukukçu, Abdullah Öcalan ile görüşülmesi için imza vererek, 10-17 Haziran tarihinde Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Ancak bakanlık, avukatların başvurusuna cevap vermedi.
22 ülkeden 350 katılımcı
Avrupa ve Ortadoğu’da bulunan avukatlar da Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Dünya genelinde 22 ülkeden 350 avukat, İmralı’da ağır tecrit koşullarında tutulan Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle 14 Eylül’de Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Avukatlar, yaptıkları başvuruyu Belçika’nın başkenti Brüksel Avrupa Basın Kulübü’nde yaptıkları basın toplantısıyla duyurdu.
Ortadoğu’dan onlarca başvuru
Sonrasında Fas, Filistin, Federe Kürdistan Bölgesi, Kuzey ve Doğu Suriye, Irak, Lübnan, Mısır, Suriye ve Ürdün’de bulunan 756 avukat da görüş için harekete geçti. Avukatlar, ayrıca Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların fiziki özgürlüğü için mücadele edeceklerini vurguladı.
Kuzey ve Doğu Suriye ile Tartus, Halep, Humus ve Lazkiye’den 691 avukat ise, 19 Eylül tarihinde Qamişlo’da bulunan Toplumsal Adalet Meclisi önünde bir araya gelerek Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki gösterdi. Avukatlar, Adalet Bakanlığı’na mektup gönderdiklerini ve tecridin sonlandırılması istedi.
İSTANBUL