CHP’li Ömer Fethi Gürer, icra dosyası sayısının 24 milyonu, icra takibindeki borç miktarının ise 30 milyar lirayı aştığını açıkladı
Türkiye’de ekonomik kriz yurttaşların borçlanmasına da neden oluyor. Enflasyon nedeniyle artan ürünler ve alım gücünün düşmesi kredi kartı kullanımını arttırıyor. Yurttaşlar içine düştükleri borç batağından da çıkamıyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurttaşın borç tablosunu gözler önüne serdi. Gürer, icra dosyası sayısının 24 milyonu, icra takibindeki borç miktarının ise 30 milyar lirayı aştığını söyledi.
Niğde’de açıklama yapan Gürer, gücü düşen yurttaşın, malı mülkü sattığını, borçlarını ödeyemeyenlerin de icralık olduğunu belirterek icra dosyalarında yaşanan artışı anlattı.
Kredi kartı borçları
Borçların 1 trilyon 12 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 354 milyar lirasının ise kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını belirten Gürer, “Tüketici kredilerinde 9 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 6,5 milyar liralık artış oldu. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30 milyar lira oldu. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 433 milyar lira düzeyinde seyrediyor. Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 347 milyar liralık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış yaşandı.” diye konuştu.
23 milyon dosya
Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilerini paylaşan Gürer, “Bu yıl 1 Ocak- 21 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 921 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 951 bin adet arttı. Bu dönemde 5 milyon 981 bin dosya da sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 oranında arttı” dedi. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 463 bin adet artarak 21 Ekim itibariyle 23 milyon 506 bine çıktığına dikkat çekti.
NİĞDE