IrakFedere Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak seçimlere ilişkin konuşan gazeteci Necmettin Salaz, “Hiçbir projesi olmayan partiler yine ulusal bir koalisyon kuracaklar, ama ulusal iş yapmayacaklar” dedi. Tevgera Azadî’nin seçimlere girmesinin engellenme nedeninin, “korku” olduğunu söyleyen Salaz, krizden çıkış için demokratik temelde gerçek ulusal birliğe işaret ediyor. Federe Kürdistan Bölgesi ve Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip eden Necmettin Salaz, seçime ekonomik krizi ortamında gidildiğini belirterek: “Bir yandan işgal, bir yandan ekonomik kriz. Memurların dünya kadar birikmiş maaşları var. Bunların birçoğu evinde huzursuz. Böyle bir ortamda seçimlere gidiliyor. Bugünden farklı bir şey olmayacak. Ekonomik kriz hat safhada sürüyor. Halkın durumu iyi değil. Geçim sıkıntısını atlatabileceklerine dair bir umutları yok. Halk umutsuz, iktidardan memnun değil. Siyasi partiler de projesiz seçime giriyor. Memurların dünya kadar birikmiş maaşları var. Bunların birçoğu evinde huzursuz” diyor.
Tevgera’nın projeleri var
Tevgera Azadî’nin krize dair düşünceleri olan, çözüm öneren, ülkenin gidişatına ve ekonomik krize çözüm olacak projeler öneren bir siyasi parti olduğunu belirten Necmettin Salaz, bu partinin seçime sokulmamasının seçmenin zararına olduğunu ekliyor. Neçirvan Barzani yönetiminin Türkiye ile ilişkilerini değerlendiren Salaz : “Neçirvan Barzani’nin Türkiye’ye teşekkür etmesini sadece seçime endekslemeden değerlendirmek lazım. Türkiye ile KDP arasında bir siyasi ve ekonomik bağ var. Birbirlerine yakın hissediyorlar. PKK’yi ortak düşman sayıyorlar. PKK’ye karşı yapılan hücumlarda zemin hazırlıyorlar. Yapılan yatırımların aileleri üzerinden gidiyor. Türkiye’de çok sayıda ofisleri var. Petrol konusunda Türklere çok iyi olanaklar sağlıyorlar. Türkiye’nin ekonomik krizinin birkaç kat daha artmamasının nedenlerinden birisi de KDP’dir” dedi. Gazeteci Necmettin Salaz, seçim sonuçlarına dair şunları söyledi: “Rahatlıkla söyleyebilirim ki hiçbir şey değişmeyecek. Çünkü bu partilerden hiçbirinin geleceğe ve yurda dair ciddi bir projesi yok. Böylesi bir dönemde hiçbir yeni projesi olmayan partiler tekrar seçime giriyorlar. Ya Yekitî iki tane milletvekili arttıracak, ya da KDP üç tane azaltmış veya artırmış olacak. KDP birinci parti, Yekitî ya da Goran ikinci parti olarak çıkacak.” Salaz, çözüme ilişkin düşüncelerini ise şöyle özetledi: “Mevcut durumun düzelebilmesi için iktidardaki partilerin siyaseten ne yaptıklarını bilmeleri lazım. Şimdi ulusal bir birlik yok. Herkes kendi mecrasında. KCK’nin, “Gelin bir ulusak birlik oluşturalım. Kongre düzenleyelim. Bölgelerin hepsinin sıkıntılarını elbirliğiyle değerlendirelim” önerisi vardı. Ama bu öneriyi kabul eden olmadı.”
Tevgera Azadi’ye engel
Ekonomik ve siyasi krizle çalkalanan Federe Kürdistan Bölgesi’nde, parlamento seçimleri için yurttaşlar 30 Eylül Pazar günü sandık başına gidecek. Toplam 111 sandalyenin bulunduğu parlamento seçimleri için 31 liste ve koalisyonlardan 709 aday yarışacak. 11 sandalyesi farklı halklar ve inanç kotasına ayrılan parlamento seçimlerine, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) 100, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 100, Goran Hareketi 100, Serdem Listesi 100, Yeni Nesil 50, Özgürlük Listesi 43 ve Komela İslami de 40 adayla yarışacak. 12 Mayıs 2018 tarihinde yapılan Irak’taki seçimlere katılan Tevgera Azadî ise, bölgesel seçimlere katılmak için yaptığı başvuru çoğunluğu KDP ve KYB’li üyelerden oluşan Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilmedi.
Gökhan Altay/Şırnak-MA