Çiğ sütün fiyatları arttı ancak girdi maliyetlerinden dolayı bu artış üreticiye yansımadı. Çiftçiler böyle giderse yurttaşın 30 liraya süt içeceğini ifade ediyor
Ulusal Süt Konseyi (USK), 7,50 TL olan çiğ süt fiyatını 14 Ekim itibariyle litre başına net 8,50 TL’ye çıkardı.
Ancak bu artış maliyet ücretlerinin de artması nedeniyle üretici kanadında hissedilmedi. Çiftçiler, durumun böyle sürmesi halinde yurttaşların 30 liraya süt içeceğini söyleyerek üreticilerin desteklenmesini istedi.
Fiyatlar artacak
Haymana’nın Tepeköy Mahallesi’nde uzun süredir çiğ süt ve et üretimi yapan Fırat Yılmaz, bunun tüketiciye kötü yansıyacağını belirterek, “Bizden geçti etimizi, sütümüzü üretiriz. Ancak bunun tüketiciye yansıması kötü olacak. İnsanlar artık 200 TL’ye peynir, 30 TL’ye süt alabilecek” dedi.
Hayvanlarımızı kesmek zorunda kaldık
2014 yılında süt üreticiliğine başladığını söyleyen Yılmaz, aldığı 200 inekten 8 yıldır üretim yaptığını kaydetti. Üretimde kalmak adına yoğun çaba sarf ettiğine dikkat çeken Yılmaz, “Özellikle son bir yıldır girdilerin ve maliyetlerin artmasından kaynaklı hayvanlarımızı kesime göndermek zorunda kaldık. Biz köydeyiz ve gidecek bir yerimiz yok” dedi.
Desteklenmemiz lazım
Üretimin devam etmesi için her gün hayvan kesimi yaptığını belirten Yılmaz, “Hayvanlarımızı kesiyoruz. Yavaş yavaş üretimden çekiliyoruz. Samanı, yoncayı geçmişe göre daha az hayvanımıza veriyoruz. Üretimin sürdürülebilir bir tarafı kalmadı. Durumumuz bu. Memlekette hayvan sıkıntısı var, süt üretimi sıkıntısı baş göstermiş durumda. Üretimi sürdürebilmemiz için devlet tarafından desteklenmek durumundayız. Süt serbest piyasaya bırakılırsa perişan olacaklar” uyarısında bulundu.
Peynir 200 liraya çıkabilir
Süt üreticisi Turgay Gözgöz de, hükümetin iki yıldır uyguladığı yanlış politikadan dolayı sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Girdi maliyetlerinin yüzde 100’ü bulması nedeniyle süt üretiminin sürdürülebilir yanının kalmadığının altını çizen Gözgöz, “Süt üretiyoruz, et üretiyoruz. Daha konsey açıklamadan yemin torbasına 15 TL zam geldi. Et de üretiyoruz, kendi besimizi yapıyoruz. Maliyet şuan 12 TL’yi geçti. Kendimizden geçtik etimizi, sütümüzü üretiriz fakat bunun tüketiciye yansıması daha acı olacak. 200 liraya kıyma, 200 liraya peynir, 30 liraya süt içecek bu insanlar. Yani bu politikanın sürdürülebilir bir yanı kalmadı. Hükümetin umursamaz tavrından vazgeçmesi ve buna yönelik politikalar üretmesi gerekiyor” dedi.
Kaynak: MA