Şırnak’ın Besta bölgesinde 31 noktada ağaç kıyımı yapıldı ortaya çıkmıştı. Kesimi devam eden ağaçların bir kısmının, yakılmak üzere askeri kalekol ve üs bölgelerine taşındığı belirtiliyor
Şırnak’ta yeni karakol ve kalekolların kurulması için “güvenlik” gerekçesiyle 2019 yılı ortalarında başlatılan ağaç kıyımı aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Korucular, asker gözetiminde “özel güvenlik bölgesi” adı altında yasaklı olan Cinîwer, Xerbigê, Bestin, Navyan, Bêlûzer, Şerevan ve Rîsor köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya ve Girê Derîncê alanlarında ormanlık alanları yok ediyor. Ayrıca Cudi Dağı bölgesinde bulunan Atatürk Burnu, Ax Reşka, Çala Nêriya, Çala Guza ve Deriyê Çirçira alanlarında da ağaçlar kesiliyor.
Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre, kesilen ağaçların büyük bir bölümü, satılmak üzere TIR ve kamyon kasalarında farklı kentlere götürülüyor. Ağaçların bir kısmı ise son dönemlerde kentteki karakol, kalekol, askeri üs bölgesi ve kontrol noktalarına taşınıyor. Şırnak merkez ile Balveren beldesi arasında bulunan askeri kulelerin bahçesine kışın yakılmak üzere tonlarca odun taşındı. Yine kent kırsalında kesilen bazı ağaçların kontrol noktalarında istiflendiği görülüyor.
31 noktada ağaç kıyımı
31 noktada ağaç kıyımı devam eden Besta’da, yeni kıyım alanları için yollar yapılırken, askeriyenin yurttaşlara ‘Bu yıl Besta’da tek bir ağaç kalmayacak’ dediği belirtildi
Öte yandan Besta bölgesinin 31 noktasında ağaç kıyımının sürdüğü haberlere yansımış, askerlerin bu duruma tepki gösteren köylülere ‘siz kabul etseniz de etmezseniz de keseceğiz, bu yıl Besta’da tek bir ağaç kalmayacak’ dediği aktarılmıştı.
Muhtar ile işbirliği
Askeriyenin köy muhtarıyla bir yıllık ağaç kesimi anlaşmaları olduğunu söyleyen yurttaş, “Biz buna karşı Şırnak ve Urfa Orman Müdürlüklerine dilekçe yazdık ama sonuçsuz kaldı. Halen geçen yıl kestikleri ağaçları taşıyorlar. Bölgeye ağaç kesimine gelenlerin çoğunluğu Sêgirkê beldesinden. Gelen kişiler korucuların korumasında gelip kesiyorlar. Her traktörün başında 3 korucu duruyor. Korucular günlüğü 200 TL’ye onların güvenliğini alıyor. Ağaçların kesildiği bu bölgeler Hasan Babat ve Suphi Babat isimli şahıslar tarafından yapılıyor. Ağaç kesimine tepki gösteren aileleri bu kişiler askeriyeye şikayet ediyor. Daha sonra askeriye de bu ihbardan yola çıkarak o bölgede hayvanlarını otlatanları bölgeden çıkartıyor” demişti.
ŞIRNAK