Paris’te süren ‘Guattari 30 Yıl’ etkinlikleri kapsamında Rojava Devrimi Guattari, Deleuze ve Negri’nin oluşturduğu felsefi argümanlarla aktarılacak
Mahir Fırat Fidan / Paris
Sanatçılara yönelik saldırılara karşı başlatılan “Guattari 30 Yıl” etkinlikleri Paris 8 Üniversitesi Uluslararası Konferansıyla devam ediyor. 6 Ekim’de başlayan etkinlikler, Fransa’da özellikle son bir yılda bazı akademisyen ve sağcıların Félix Guattari, Gilles Deleuze, Jacques Deridda, Michael Foucault’a ve dekolonyal çalışmalara yöneltilen saldırılara karşı savunma amacı ile Paris 8 Üniversitesi ve birçok Guattari felsefesini çalışan akademisyenleri tarafından yürütülüyor. Konferansla saldırılara karşı bir durul sergilenmek isteniyor.
Toplam 3 bölgede düzenlenen etkinliklerin son ayağı olan Paris 8 Üniversitesi etkinlikleri ise önceki gün başladı ve 22 Ekim’e kadar devam edecek. Konferansın en önemli odak noktasından biri de Guattari’nin “Moleküler Devrim” kavramı. Francesco BERARDI/BIFO, Luis Diego FERNANDEZ, Fernando ALBA ve Engin Sustam’ın katılacağı konferansta Moleküler Devrim üzerine analizler yapılacak ve tartışmalara yürütülecek.
En önemli devrim
Konferansın dikkat çeken bir diğer yönü de Engin Sustam’ın sunumu. Engin Sustam Moleküler Devrim kavramı üzerinden, 21. Yüzyılın en önemli devrimi olarak görülen ve bütün ezilen halklara umut aşılayan Rojava Devrimi’ni ele alacak. Rojava Devrimi’ni Guattari, Deleuze ve Negri’nin oluşturduğu felsefi argümanlarla aktaracak ve Rojava Devrimi’ni başka bir konseptle değerlendirecek.