205 siyasetçinin yargılandığı “KCK İstanbul Ana Davası”nda 18 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Duruşmada savunma yapan dönemin BDP yöneticisi Vahit Onat, “Bu yargılama bir siyasi soykırım yargılamasıdır” dedi.
“KCK İstanbul Ana Davası” kapsamında 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı davanın 13’üncü duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada bazı tutuksuz siyasetçiler ile avukatları hazır bulundu. Başka suçtan tutuklu bulunan dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticisi Ahmet Yılmaz da duruşmada hazır bulundu.
‘Bizler sadece demokratik siyaset yaptık’
Duruşmada ilk olarak Yılmaz savunma yaptı. Yılmaz, “Hepimiz biliyoruz ki bu ülkede bir siyasi soykırım var. Tutuklamaları normal görüyorum. Gerçek bir adalet olmuş olsaydı suçlamalarımız somut olarak karşımızda olurdu. Bir yeri mi patlattık hayır. Bizler sadece demokratik siyaset yaptık, anadilimizde konuşmayı istedik, kimlik ve kültürümüze sahip çıktık” dedi.
Dönemin BDP yöneticisi Ahmet Taşkaya da Kürtçe yaptığı savunmasında, Türkiye’de her iktidarın kendisine göre bir hukuk anlayışı oluşturduğunu dile getirerek, “Sizden önceki heyet üyeleri ve savcıları şu anda cezaevinde bulunuyor. Önünüzde bulunan dosyada olduğu iddia edilen tüm deliller bu cezaevinde olan hakim ve savcılar tarafından oluşturuldu. Bu da bu dosyanın ne kadar temelsiz olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
‘Bu yargılama ahlaktan uzak’
BDP yöneticisi Vahit Onat da savunmasında, yargılamanın hukuk dışı ve siyasi emirle yapıldığını dile getirerek, “Bu yargılama bir siyasi soykırım yargılamasıdır. Kürt siyasetçilerin yargılanması ile topluma gözdağı verilmek isteniyor. Kürtler ne zaman kendi haklarını dile getirse ölüm, cezaevi ile karşı karşıyadır. Tarih tekerrür ediyor bir nevi. Bu yargılama ahlaktan uzaktır” diye konuştu. Onat, Kürt kimliğinden kaynaklı yargılandığını ifade etti.
Savunmaların ardından söz alan avukat Sinan Zincir, dosya kapsamında ifadesi alınmayanların “yakalama” kararı yerine “zorla getirme” kararı çıkarılmasını talep etti.
Ragıp Zarakolu hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını isteyen avukat Sennur Bayboğa da, kararın kaldırılması için İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Zarakolu’nun dinlenmesi için vermiş olduğu istinabe kararını hatırlattı.
Mahkeme başkanı “Bu yönlü Adalet Bakanlığı’nın görüşü var. Başka mahkemenin kararı beni ilgilendirmiyor. Ben Adalet Bakanlığı’nın dediğini baz alırım. Bu bir idari işlem. İdari işlem yapmak mahkemenin işi değildir” diyerek avukatların talebini reddetti.
18 kişi hakkında yakalama kararı
Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Birgül Arvas, Bülent Çakıcı, Cengiz Koçak, Cüneyt Özil, Çetin Ergin, Gökçem Gökberk, Burhanettin Toprak, Hakan Soytemiz, İbrahim Siyahkara, İhsan Eliaçık, Mustafa İpek, Mustafa Polat, Yasin Emektar, Yasin Yalçın, Zeki Şahin, Muzaffer Yaşar, Osman Aslan ve Suna Varsak hakkında savunmalarının alınmasına dönük yakalama kararı çıkardı. Mahkeme Zarakolu hakkında çıkarılan kırmızı bülten kararının devamı yönünde karar vererek duruşmayı 30 Kasım’a erteledi.
Kaynak: MA