Erdoğan Amasra’da yaşanan maden katliamına ilişkin ‘Nasıl patlama yaşandığını bilmiyoruz’ dedikten sonra yine kader söylemine sarıldı; Mukadderata ve rabbimizin yazgısına teslim olacağız
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında AKP’lilere seslendi. Erdoğan’ın başlıca gündemi arasında Bartın’da yaşanan ve 41 madencinin hayatını kaybettiği katliam vardı.
Erdoğan yine bilindik kader söylemini tekrarlarken TMMOB’un ve Sayıştay’ın raporlarını görmezden gelerek “Ocağımızda tüm önlemler ve sistemlere rağmen nasıl patlama yaşandığını bilmiyoruz” dedi.
Erdoğan muhalefetin tepkilerini de İslamiyet üzerinden eleştirmekten geri durmadı. Muhalefetin kader söylemine dair eleştirilerine “Kaza ve kadere inanan insanlarız. Mukadderata ve rabbimizin yazgısına teslim olacağız” şeklinde yanıt verdi.
Erdoğan’ın konuşmasından ilgili bölümler şöyle;
“Ocağımızda tüm önlemler ve sistemlere rağmen nasıl patlama yaşandığını bilmiyoruz. Kurumlar ve uzmanlar çalışmalarını tamamlayınca öğreneceğiz
Denetimlerin en yoğun uygulandığı yerlerden biri Amasra’daki maden ocağımızdır.
Muhalefete yanıt vermeye çalıştı
Soma’da kimseyi aç-açık bırakmadık. Hepsinin ailesine gerekli olan destekleri verdik. Bizim ulaştığımız yere senin hayallerin bile ulaşamaz.
Kader söylemine sarıldı
Kaza ve kadere inanan insanlarız. Mukadderata ve rabbimizin yazgısına teslim olacağız. Yeri geldiği zaman ‘Bu ülkenin yüzde 99’u Müslümandır’ diyoruz. Senin İslam’la alakan yoksa, onu zaten bıraktık gitti.”
Sayıştay raporu
Sayıştay Denetim Raporu’nda 2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliğinin artmasının kaza risklerini yükselttiğine ve de gündüz vardiyası dışında olası arızalara anında müdahale edilemediğine dair uyarılar söz konusu.
Sayıştay aynı raporda “yeterli sayıda işçi hazırlanmadığı için iş güvenliğinin riske atıldığına” da dikkat çekiyor. Raporda geçen ifadeler şöyle:
“Müessesede, iş zorluğu nedeniyle kanuni gerekliliklerin yerine getirilmesi durumunda işçilerin derhal emeklilik hakkını kullanması nedeni ile azalan işçi sayısına bağlı olarak, kömür kazı faaliyetinin yapıldığı ayaklarda yeterli sayıda işçi tertip edilemediği, bu durumun başta iş güvenliği olmak üzere üretim ve işgücü verimliliklerini düşürdüğü görülmüştür.’’
2017 yılındaki rapor
Yine Sayıştay’ın 2017 yılına ait raporunda ise işçi güvenliği ekipmanlarının yeterli olmadığı vurgulanıyor.
Bununla birlikte, ilgili firmanın hazırlık çalışmalarını tamamlamak yerine bir an önce kömür üretimine geçmek için hızlı hareket ettiğine dikkat çekiliyor:
“Firma kuyularının insan, malzeme, taş ve kömür nakline imkan verecek şekilde teçhiz edilmesi ile ana kat ve nakliyat galerilerinde, nakliyat, havalandırma, drenaj, elektrifikasyon, basınçlı hava ve erken uyarı sistemlerinin kurularak tam anlamıyla çalışır hale getirilmesinin de zaman alacağı anlaşılmaktadır. Firmaya bugüne kadar verilen süre uzatımlarının iyi değerlendirilmediği, bir an önce kömür üretimine geçme çabasında olmadığı aşikardır.’’
HABER MERKEZİ