BM sansür yasası ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’ye ‘ifade özgürlüğüne saygı duyma’ çağrısı yaparken, ABD yasa ile ilgili AKP’li Özdemir’in sözlerini yalanladı: Dezenformasyon yapıyor
İktidarın “Dezenformasyon Yasası” olarak adlandırdığı sansür yasasının Meclis’ten geçmesi ile ilgili BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, yazılı açıklama yaptı. ABD ise AKP’li Özdemir’in yasanın ‘ABD ile görüşerek yapıldığı’ iddialarını yalanladı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Türk Ceza Kanunu’na eklenecek yeni hükümlerden birinin, medya ve sanal medyadaki tüm içeriklerle ilgili “hatalı bilgi” olduğu iddiasıyla içerik sahibi hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talep edilebilecek olması olduğuna işaret edildi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, yeni düzenlemelerin “keyfi, sübjektif yorumlama ve suistimal” için ciddi boyutta imkan yarattığı değerlendirmesinde bulundu. Hurtado açıklamasında, “Türkiye’yi, uluslararası hukukun garantisi altındaki ifade özgürlüğüne tam saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadesine yer verdi.
Marta Hurtado, “Zaten çok kısıtlayıcı bir ortamda, insanların, Türkiye’nin de taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesince garanti altına alınan bilgi arama, alma ve paylaşma haklarını daha da sınırlama riskini taşıyorlar” dedi. Hurtado düzenlemelerin ayrıca gazeteciler, insan hakları savunucularına baskı uygulamak ve otosansürü teşvik etmek için yeni yolların kapısını açma tehlikesini barındırdığını belirtti.
ABD’den Özdemir’e yalanlama
Kamuoyunun tepkisine neden olan yasayla ilgili AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ise “Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk” demiş ve ABD’li bir yetkilinin “Bizim dezenformasyon yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor” dediğini iddia etmişti.
VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Özdemir’in açıklamalarına ilişkin “ABD’de böyle bir yasa bulunmadığını” belirtti. İsmi açıklanmayan sözcü bu ifadeleri ‘dezenformasyon’ olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ayrıca, yasadaki maddelerin, Türkiye’de sektöre girişe engel yaratarak, dijital ve online bilgi ve eğlence hizmet sağlayıcılarını ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.
AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ iddiasıyla hazırladığı ancak içerdiği düzenlemeler nedeniyle sansür yasası olarak bilinen teklif Meclis’ten geçerek yasalaşmıştı.
Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
HABER MERKEZİ