TMMOB’a bağlı İMO’nun Trabzon’a yeni dolgu havalimanı önerisinde bulunması şaşkınlık yarattı. Hem karasal hem de deniz ekosistemini yerle bir eden bu öneriyi niçin yaprığı ise anlaşılmadı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı, “Havalimanı Trabzon’a yeterli değil” diyerek Trabzon Havalimanı’nın mevcut durumu ve geleceğiyle ilgili ihtiyaçları belirlemek, çözüm önerilerini ve beklentilerini sunmak amacıyla açıklamalarda bulundu. Trabzon Havalimanı ile ilgili bugüne kadar birçok eleştiri, risk söylentileri, mevcut piste ilave veya paralel bir pist önerileri dile getirildiğini belirten İMO Trabzon Şube Başkanı Yaylalı, “Şehrin ulaşım ana planının gerekliliğine ve aciliyetine bir kez daha vurgu yaparak, bu planın önemli parçalarından biri olması gereken havalimanımıza tüm kamuoyunun bir kez daha dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.
Kapasite artmalı
Mevcut havalimanının en az 500 metre açığında deniz içinde yeni bir havalimanı yapılması doğrultusunda öneriler yapıldığını belirten Yaylalı, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci sağlıklı işletilir ve tüm ilgililerin çekinceleri dikkate alınarak projelendirme süreci sonuçlandırılırsa şehre önemli katkıları olacağını düşünüyoruz. +3.50 kotunda inşa edilecek bir havalimanı mevcut havalimanının 26.50 m daha aşağısında olacaktır. Bu durumda yapım maliyeti paralel pistin veya pist ilavesinin toplam maliyetinin altında olacaktır. Bu alanda yapılacak havalimanı için 15 milyon yolcu kapasiteli terminal binaları, gelecek ön görüsü çerçevesinde istenen büyüklükte kargo transfer yapıları, yolcu ihtiyaçları için otopark ve sosyal donatı alanları kolaylıkla projelendirilerek hizmete alınabilecektir” açıklamasında bulundu.
Dağlar delik deşik!
Dağlar yok edilip deniz doldurulurken hem karasal ekosistemi hem de dolgu yapılan deniz ekosistemi adeta katledilmektedir. Rize-Artvin Havalimanı inşaatı sürerken sadece yüzde 25’i tamamlanan dolgu için 1 yıl içinde 30 milyon ton taş ve kaya denize bırakıldı. Ortalama 150 milyon ton taş ve kayanın kullanılacağı bu havalimanının yapılmasının biricik nedeni olarak, havalimanı inşaatını yapan firmaların ceplerinin doldurulmasının amaçlandığı ise çokça konuşuldu. Yaylalı, Trabzon havalimanının kapasitesinin yetersizliğinden söz ederken bu kapasitenin büyük bölümünü Giresun, Ordu, Rize ve Artvin’e kadar uzanan kentlerde, ilçe ve köylerde yaşayanların kullandığını elbette bilmektedir. Trabzon halkı, Ordu-Giresun ve Rize-Artvin havalimanlarına karşı çıkarken gerekçelerinde, Trabzon ekonomisinin bundan zarar göreceği belirtiliyordu. Yaylalı yaptığı öneriyle, sadece havalimanı inşaatını yapacak olan şirketlere kazanç kapısı açılmasını mı istiyor bilmiyoruz ancak, Yaylalı’yı ne dağlarda ki doğal yaşam ne de denizlerde ki canlı yaşamın ilgilendirmediğini yaptığı öneriden anlayabiliyoruz.
EKOLOJİ SERVİSİ