Türkiye’nin denetimindeki paramiliter grupların Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’i katletmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Xelef’i anlatan Zozan Şemo, ‘Bir Arap kadın bu partide çalışıyorsa, biz biliyoruz ki Hevrin’in bunda etkisi var’ dedi
Türkiye’nin beraberindeki Suriye Milli Ordusu (SMO) adını verdiği paramiliter gruplarla 9 Ekim 2019’da Kuzey ve Doğu Suriye’nin Girê Spî ve Serêkaniyê kentlerine saldırmasının 4’üncü gününde, Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef, Eyn İsa karayolunda 7 kişiyle birlikte alıkonulmuş ve işkence edilerek katledilmişti. SMO gruplarının katliama ait görüntüleri sanal medya hesaplarından paylaşması büyük bir öfkeye neden olmuştu. Xelef ve beraberindekilerin işkence ile katledildiği, hazırlanan otopsi raporuna da yansıdı.
1984 yılında Derik’te dünyaya gelen Xelef, Halep Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra doğduğu kente geri döndü. Önce Cizîrê Kantonu’nun Enerji Bakanlığı görevini üstlenen Xelef, daha sonra Ekonomi Bakanlığı’nda görev yaptı. Evlere elektrik temini, kadın hakları, ekoloji ve tarım reformu gibi alanlarda çalışmalar yürüten Xelef, DSG’nin Rakka’yı IŞİD’ten almasından kısa bir süre sonra, 2018’de kurulan Suriye Gelecek Partisi’nin Genel Sekreterliği’ne seçildi.
‘İnsanlık suçuyla katledildi’
Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Zozan Şemo, bir dönem birlikte çalıştığı Xelef’i MA’dan Ceylan Şahinli’ye anlattı. Şemo, Xelef’in 2011’de çalışmalar içerisinde yer aldığını ve katledildiği güne kadar da bu çalışmaları sürdürdüğünü belirtti. İlk olarak gençlik örgütleri içinde çalışmalara başladığını anlatan Şemo, “Onunla 2016 yılında tanıştım. Xelef, gençlik konfederasyonun çalışmaları, yerinin sağlanması gibi birçok alanda çalışmalar yürütüyordu” dedi.
Derik’te kadın, eğitim ve örgütlenme gibi alanlarda Xelef ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Şemo, “Nuri Dersimi İzleme Kurulu ve Demokratik Toplum Akademisi’nde yan yanaydık. Buradaki özel çalışmalarında konuya dair hem yaklaşımı hem konuşmalarıyla birçok kesime kendisini dinlettirmeyi başarıyordu” diye aktardı. Xelef’in büyük bir işkence ve insanlık suçuyla katledildiğini söyleyen Şemo, Xelef’in mücadelesinin hedef alındığını belirtti.
Kadınlara tahammülsüzlük
Xelef’in özellikle hedef alındığını ifade eden Şemo, şunları söyledi: “Hevrin gibi çocuklar, gençler, kadınlar üzerinde bu kadar etkisi olan bir kadının bu şekilde katledilmesi bize bir şeyler anlatıyor. Onu katledenler, özgürlüğü için mücadele eden kadınlara tahammül edemiyor. Xelef, Arapça, Kürtçe, Süryanice gibi Ortadoğu’da konuşulan birçok kadim dili biliyor ve konuşmalarını da böyle yapıyordu. Xelef, Rojava Devrimi’nden Suriye’nin Geleceği Partisi’nin kurulmasına kadar birçok alanda görev ve çalışma yapmış bir kadındı. Örgütlü ve özgürlüğü için mücadele veren kadınlar üzerinde çok sayıda çalışması vardı.”
Herkese cesaret verdi
Xelef’in katledilmesinin ardından kadınların cesaretle partiye katılım sağladığını söyleyen Şemo, “Kadınlar partiye katıldıkça çalışmalardaki rolleri de arttı. Onların rollerinin artması da herkese cesaret verdi. Hevrin’in kadınlara yaptığı konuşmalar onları çok etkilemişti. Sadece Kürt kadınları değil, Arap, Süryani ve diğer tüm kimliklerden kadınlar Hevrin’in cesaret veren konuşmalarının kendilerinde oluşturduğu sorumluluk bilinci ile partiye katılım gösterdiler. Partide 2020 yılında Kadın Meclisi açıldı” diye konuştu. “Bir Arap kadını bu partide çalışıyorsa, biz biliyoruz ki Hevrin’in bunda etkisi vardır” diyen Şemo, Xelef’in partileri için bir örnek olduğunu belirtti.
URFA