Bu yıl 13-19 Ekim tarihlerinde 12. yılını kutlamaya hazırlanan Berlin Kürt Film Festivali, elliye yakın kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmin gösterileceği zengin programıyla sinemaseverle buluşacak
Yıllardır dünyanın dört bir yanından Kürt sinemacıların katılımıyla gerçekleşen ve Kürt sinemasını Avrupalı sinemaseverlerle buluşturan “Berlin Kürt Film Festivali”, bu yıl “Rojava”ya odaklanarak, kapılarını tekrar tüm dünyaya açıyor ve geniş bir film seçkisini 13-19 Ekim tarihleri arasında festival seyircisiyle buluşturuyor. Gösterimler Babylon Mitte, Moviemento ve FSK sinemalarında gerçekleşecek.
Festivalin Focus programı kapsamında gösterime girecek filmler Rojava tarihinin çalkantılı dönemlerine ışık tutacak. Bu filmleri çeken Kürt ve farklı kökenlerden sinemacıların merceğinden, Rojava halklarının yaşadığı derin trajediye tanıklık edilecek. Bianet’te yer alan habere göre, festivalde, film gösterimleri dışında farklı sanatsal etkinliklere de odaklanan program, “Rojava” ve “Rojavalı olmak hakkında” zengin perspektifler de sunacak.
Babylon Mitte’de gerçekleşecek olan açılış töreninde, Kürt yönetmen Mano Khalil imzalı “Nachbarn” (Komşular) filmi gösterilecek. 2021 yapımlı film, yönetmenin çocukluğunun geçtiği Rojava’da Esad diktatörlüğü altında yaşayan Kürt bir ailenin başından geçenleri anlatıyor.
Focus programının bir diğer filmi olan ve yönetmenliğini Zeynê Akyol’un yaptığı “Rojek” (2022/Kanada) adlı belgesel, Rojava hapishanelerindeki IŞİD üyelerinin itirafları üzerinden Rojava’daki radikal terörün izini sürüyor. Filmin gösterimi Yönetmen Zeynê Akyol ve film ekibinin katılımı ile gerçekleşecek.
Focus programı kapsamında gösterilecek olan ve Derya Deniz’in yönetmenliği yaptığı 2021 yapımlı “Heza” ve 2018 yapımlı “Commander Arian” (İspanya/Yönetmen: Alba Sotorra) adlı belgeseller, iki farklı kadın komutanın IŞİD’e karşı verdikleri amansız mücadeleyi ve bu kadın savaşçıların özgür yaşama bakış açılarına ışık tutuyor.
Almanya ve Irak Kürdistan’ı ortak yapımı olan ve Peter Ott’un yönettiği 2016 yapımlı “Das Milan Protokoll”, Irak ve Suriye arasındaki Kürt bölgelerinde çekilen ilk Alman uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Yönetmen Peter Ott bu filmde, bölgedeki uluslararası çıkar oyunlarının arka planı hakkında farklı bir bakış açısı sunuyor.
Başarılı yönetmen Rêber Doski’nin 2016 yılında çektiği Hollanda yapımı “Radio Kobanî” adlı belgesel film, Rojava’nın sınır kasabası Kobanê’de yaşanan savaşa odaklanıyor. Bu filmde Kürt kadınlarının ve erkeklerinin IŞİD’e karşı sergilediği tarihi direniş ve bu savaşın Kobanê şehrinde yarattığı yıkım, 20 yaşındaki Kürt muhabir Dilovan’ın gözünden aktarılıyor.
Rojavalı Yönetmen Shiar Abdi’nin yönettiği 2014 Suriye ve Almanya yapımı “The Road to Aleppo” (Halep’e Giden Yol) adlı uzun metrajlı film ise, annesini aramak için Almanya’dan Suriye’ye dönen bir Kürt kahramanın yaşadıklarına odaklanıyor.
Gani Mirzo konseri
Bu yıl ki festivalde, aslen Rojavalı olan tanınmış Kürt müzisyen Gani Mirzo da ağırlanacak. Müzisyen Gani Mirzo “Harmony” adlı filminin gösteriminden sonra, savaş mağduru Rojavalı çocuklara yönelik verdiği müzik eğitimine ilişkin deneyimlerini paylaşacak. Gani Mirzo, Rojava’daki mülteci kamplarında bulunan travmalı çocukların müzikle terapi edilmesi için verdiği mücadeleyi anlattığı “Harmony” adlı belgeselinin gösteriminin ardından bir de konser verecek.
Focus programı kapsamında gösterilecek olan bir diğer önemli film, Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova’nın “This Rain Will Never Stop” (Bu Yağmur Hiç Durmayacak) (2021, Ukrayna, Almanya, Litvanya) adlı belgeselidir. Suriye’nin Haseke kentinde Kürt bir baba ve Ukraynalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen 20 yaşındaki Andriy Süleyman’ın hikayesini anlatan “This Rain Will Never Stop”, savaşın kısır döngüsü içinde Suriye’den Ukrayna’ya geçmeye çalışan çaresiz bir ailenin trajik hikâyesine odaklanıyor. Yönetmen Alina Gorlova, ülkesi Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle bu yılki festivale katılamayacak.
Ayrıca bu yılki festival programının bir parçası olarak Barış Seyitvan’ın küratörlüğünü yaptığı Binxet isimli zengin bir güncel sanat sergisi düzenlenecek. Bu etkinlik kapsamında, eserlerinde Rojava’yı ele alan dokuz sanatçı çalışmalarını izleyicilerine sunacak.
Festivale ayrıca Rojavalı Yazar Halim Yusuf da bir edebiyat okuması gerçekleştirecek.
Festival programında, Focus bölümü filmlerinin dışında, Kürtler ile ilgili dikkat çekici güncel filmler de yer alacak. Kurdwin Ayub’un Ulrich Seidl Filmproduktion ile birlikte çektiği ve dünya prömiyerini Berlinale’nin Karşılaşmalar bölümünde yapan “Sonne” (Güneş) (2022) adlı uzun metrajlı filmi ile Katalan yönetmen Anna Bofarull’un 2022 yapımlı “Sinjar” (İspanya) adlı filmi, gösterilecek.
Yine festival kapsamında, çevre antropoloğu Şermin Güven, Kürdistan’ın Fırat ve Dicle havzasındaki ekolojik sorunlar, siyasal şartlar ve yerel halkın direnç stratejileri hakkında detaylı bilgiler sunacağı bir konferans verecek. Bu konferansa ekolojik sorunlara değinen çeşitli kısa filmler eşlik edecek.
Kısa film yarışması
Kısa film yarışma programında özellikle Kürt sinemasından yeni ve genç yetenekler ağırlanacak. Kısa Film Yarışma Seçkisi, Kürdistan’ın tüm bölgelerinden ve diasporadan farklı tematik ve estetik perspektifler sunacak. Bu yıl k jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek olan bu filmlerden üçü, para ödülü ile ödüllendirilecek. Festival programında ayrıca her yıl olduğu gibi, çocuklara dönük Kürtçe çocuk filmleri gösterilecek.
Kürt sinemasının tanınmasında ve gelişmesinde çok önemli bir rol oynayan ve Avrupa’daki en.
Berlin Senatosu Avrupa ve Kültür Departmanı ve Goethe Enstitüsü tarafından desteklenen 12. Berlin Kürt Film Festivali’nin sanat yönetmenliğini Kürt sinemacı Mehmet Aktaş yaparken, festival direktörlüğünü Roj Hajo üstleniyor.
KÜLTÜR SERVİSİ